Buna seara!
Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta...Am intrebat diferite persoane si am primit raspunsuri diferite, evident! Pentru un contract cu timp partial de munca (4h/zi), care e durata CO? Diferentele cred ca survin din modul diferit de interpretare a sintagmei "timp efectiv lucrat" (art. 140 - codul muncii). Astept un raspuns avizat de la dvs., va rog!
Multumesc!
Durata este aceiasi ca pentru un salariat cu program normal. Diferenta consta in indemnizatia aferenta care va fi 1/2 din indemnizatia aferenta salariatului cu norma intreaga comparabil (adica avand acelasi post, salarizare, vechime, etc.)
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. (4) Durata concediului de odihna annual pentru salariatii cu contract individual de muncp cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)
Alin 4 nici nu avea ce cauta deoarece se regaseste in alin.2 si in
Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Art 101^1 .....
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu normă întreagă din aceeaşi unita te, care are acelaşi tip de contract individual de muncă, prestează aceeaşi activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, avându -se în vedere şi alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă şi calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci când nu există un salariat comparabil în aceeaşi unitate, se au în vedere
dispoziţiile din contractul colectiv de muncă aplicabil. În cazul în care nu există un contract colectiv de muncă aplicabil, se au î n vedere dispoziţiile legislaţiei în vigoare sau contractul colectiv de muncă la nivel naţional.