Buna seara
Am si eu urmatoarea dilema:administratorul unei societati a luat factura pentru nunta lui pe care vrea sa o deconteze pe firma :pe factura scrie organizare eveniment exista si un contract , platile s-au facut esalonat prin banca , omul incearca sa lucreze cat mai corect.
Mentionez ca firma se ocupa cu sisteme audio ptr evenimente, scene etc.
Am mai intrebat ici colo si toata lumea imi spune ca se poate deconta ca se apropie de obiectul de activit al firmei.
Intrebarea mea este urmatoarea daca chiar se poate deconta pe ce cont de cheltuieli se inregistreaza (623?) mentionez ca val fara tva este 50.000 ron.
Daca nu ce fac cu platile care sunt facute prin banca catre furnizorul respectiv.
#-o#-o
Va multumesc anticipat pentru rabdare si intelegere.
daca se va inregistra si "darul" pe venituri...ar merge si factura :D
Spuneti ca exista contract ; in cazul acesta ar fi prestare de serviciu , nu protocol
Dar parerea mea este ca e cam riscant .
La un eventual control este probabil ca suma sa fie asimilata dividendelor , conform art 7 pct 12 cf :
Se consideră dividend din punct de vedere fiscal şi se supune aceluiaşi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.
Cred ca problema e departe de a fi lamurita: daca e sa fie dividend, inseamna ca trebuie sa fie impozitare o data pe profit, la firma si inca o data pe venitul din dividende la beneficiar.
Prsupunand ca 100 lei e profitul brut, rezerva legala deja ajunsa la 20% din capital (pentru simplificare), 0 cheltuieli nedeductibile, 0 venituri neimpozabile.
Profit net = 100*0.84=84 lei
AGA ar decide repartizarea sumei ca dividend, adica actionarii/asociatii primesc net
84*(1-0.16)=70.56 lei.
Mecanismul poate functiona si invers, pentru determinarea impozitului aferent 1 leu dividend net.
Interesanta ar fi o monografie contabila pe aceasta speta, des intalnita in practica.
Cred ca s-a inteles gresit : ceea ce am spus in prima postare nu este o solutie ... am dorit sa atrag atentia asupra unui risc probabil in cazul unui control .
Pe alta parte , inregistrarea cu buna stiinta a acestei facturi ca si cheltuiala nedeductibila nu o consider in regula , pentru ca in acest fel firma se auto-sanctioneaza : adica desi stie ca acea cheltuiala este fara legatura cu activitatea , totusi achita factura .
Apoi, prevederea invocata de mine mai sus ( aceea cu probabila inregistrare ca dividend ) nu o consider ca fiind o operatiune contabila pe care o firma o poate face .
Daca ar face acest lucru, este posibil sa fie interpretat ca o distribuire de dividende in avans , in lipsa de bilant , aspect sanctionat drastic prin legea 31.
Cred ca acea reconsiderare , ca dividend , este exclusiv la latitudinea organului de control .