Asi dori, daca se poate, sa ma ajutati cu confirmarea unor articole din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National.
Sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca.
Conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National Art.51, Lit. c) ii confera dreptul la un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului cu titlul de ajutor, iar Art. 66 punctele (1), (2) si (3) ii ofera cu titlu de compensare diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia la care are dreptul pentru o perioada de minim 6 saptamani.
Aceste prevederi au fost aplicate pana de curand in societatea la care lucreaza sotia mea, colegelei ei beneficind de aceste ajutoare. In momentul depunerii cererilor de catre sotia mea i s-a comunicat ca, compania nu mai acorda aceste ajutoare/compensatii deoarece nu este obligata.
Compania nu are un contract colectiv de munca semnat la nivel de societate.
Asi dori sa stiu daca cele doua articole mai sus mentionate au caracter obligatoriu sau de recomandare si ce poate sa faca sotia mea pentru asi obtine drepturile.
Buna seara. daca societatea este mica si nu are contract colectiv la nivel de ramulra este obligata sa respecte contractul colectiv unic la nivel national.
Art. 247 C.mun. prevede ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
In speta, sunt aplicabile prevederile CCMN.
societatea nu e chiar mica..e o multinationala foarte mare, lider de piata la nivel mondial...dar nu are contract colectiv de munca semnat la nivel de societate, iar cei de la resurse umane spun ca aceste articole au caracter de recomandare.
Cererea Art. 66 a fost depusa iar sapt viitoare ar trebui sa primeasca prima plata de cand a intrat in concediul prenatal, dar din cate a intele nu a trimis calculatia conform cererii...cum face sa recupereze diferenta ?
Mare, mica, mijlocie nu are importanta, orice societate nu paote avea contract colectiv care sa fie sub nivellul celui unic la nivel nastional ca prevederi si avantaj pentru salariat.
Puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Castigul este sigur deoarece CCMUNN este obligatoriu pentru toti angajatorii si angajatii din Romania.
Salariu bonus
laura_recea
Firma unde lucrez sustine ca cererea atat a salariului mediu pe unitate ca bonus dupa nastere cat si recuperarea celor 15% din perioada prenatala nu au baza ... (vezi toată discuția)