Firma unde lucrez sustine ca cererea atat a salariului mediu pe unitate ca bonus dupa nastere cat si recuperarea celor 15% din perioada prenatala nu au baza legala si deci,refuza plata lor. Toate firmele sunt obligate sa respecte codul muncii sau este o decizie deliberata a fiecarei firme in parte sa plateasca sau nu aceste drepturi?
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010:
"Art.51: In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
b) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate."
"Art. 66: (1) In cazul in care salariata se afla in concediu maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."
In baza acestor 2 articole am depus cerererile,insa firma sustine ca nu sunt obligati sa-mi acorde aceste drepturi. Ce se poate face?
Au refuzat sa inregistreze aceste cereri,deci practic ele nici nu exista ca depuse la secretariat.
Puteti sa le duceti Contractul colectiv de munca la nivel national (poate nu l-au citit sau nu vor sa-l citeasca) si, daca nici asa nu raspund pozitiv, va puteti adresa cu o sesizare la Inspectia Muncii.
Faptul ca angajatorul nu este de acord cu prevederile legale asta nu inseamna ca poate sa le ignore. Fie sesizati Inspectia Muncii, fie in paralel sau ulterior puteti chema in instanta angajatorul.
Prima de nastere
anonim1607
Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)