avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de nastere

Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care dupa stiinta mea nu este inscrisa in nici un sindicat.In data de 18 noiembrie 2009 a nascut,si,acum,imi solicita plata primei de nastere conform codului muncii art 51 lit c.
Am rugamintea sa imi scrieti:sunt obligata sa ii platesc aceasta prima de nastere?In baza carei legi?Se poate inscrie in sindicat fara sa ma anunte si pe mine?Daca sunt obligata sa ii platesc aceasta prima,care este termenul la care trebuie platita,si in valoare de cat ar trebui sa fie?.
Pe tot felul de forumuri sunt tot felul de pareri,m-am gandit sa scriu si la ITM,dar de acolo primesc raspuns ceva mai greu.Va multumesc,o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:29, 26 Noiembrie 2009
Art 51 lit. c din Codul Muncii prevede suspendarea contractului de munca pe perioada concediului prenatal.
Plata unui salariu mediu pe unitate pentru nasterea copilului este prevazuta in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010. Este o plata obligatorie si o puteti plati fie atunci cand ii dati si salariul fie cat mai curand. Legea nu mentioneaza o data precisa, dar daca trece prea mult (ma gandesc mai mult de sfarsitul lunii in care a nascut) sa nu va faca reclamatie mai departe.
Angajata nu trebuie sa fie membra a unui sindicat ca sa beneficieze de acest drept.
Mai mult, conform CCMUN, are dreptul si la compensarea diferentei dintre salariul brut si indemnizatia de concediu de maternitate, asa cum veti vedea mai jos.

Text extras din: Contract nr. 2895/2006 - Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010

Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel puţin două salarii medii lunare pe unitate;
b) dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel puţin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate; d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.

Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
1. Ca sa se inscrie in sindicat un salariat nu este necesar sa ceara permisiunea angajatorului sau.
2. Drepturile legale se platesc tututror salariatilor nu numai celor inscrisi in sindicat.
3. Este vorba de Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
4. Va redau din Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

Interventie moderator:
:rtfm:
anonim 1607:
Daca citeati Regulamentul forumului vedeati ca este interzis sa postati aceeasi intrebare in mai multe locuri. Ne derutati si pe noi si pe dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere anonim1607 anonim1607 Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere anonim1607 anonim1607 Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)
Angajatorul este obligat sa ofere un salariu proaspetei mamici? ginutz_a ginutz_a Este obligat angajatorul sa ofere pentru fiecare proaspata mamica, cate un salariu? (vezi toată discuția)