avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prima de nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prima de nastere

Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care dupa stiinta mea nu este inscrisa in nici un sindicat.In data de 18 noiembrie 2009 a nascut,si,acum,imi solicita plata primei de nastere conform codului muncii art 51 lit c.
Am rugamintea sa imi scrieti:sunt obligata sa ii platesc aceasta prima de nastere?In baza carei legi?Se poate inscrie in sindicat fara sa ma anunte si pe mine?Daca sunt obligata sa ii platesc aceasta prima,care este termenul la care trebuie platita,si in valoare de cat ar trebui sa fie?.
Pe tot felul de forumuri sunt tot felul de pareri,m-am gandit sa scriu si la ITM,dar de acolo primesc raspuns ceva mai greu.Va multumesc,o zi buna.
1. Ca sa se inscrie in sindicat un salariat nu este necesar sa ceara permisiunea angajatorului sau.
2. Drepturile legale se platesc tututror salariatilor nu numai celor inscrisi in sindicat.
3. Este vorba de Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
4. Va redau din Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
Este valabil si pentru angajatii cu contract de munca individual?
Sau noi, acestia nu avem dreptul la un salariu mediu pt fiecare nastere?
Va multumesc
1. Toti angajatii au contract individual de munca (CIM).
2. Asa cum spuneam mai sus, in Codul muncii scrie ca prevederile CCMUNN sunt obligatorii pentru toti angajatorii si salariatii din tara.
3. Asadar aveti dreptul si la ajutorul pentru nastere.
Dumneavoastra aveti un CMI , nu PFA , pentru ca in cabinetul medical individual isi exercita profesia medicul titular, care poate avea ca salariati ori colaboratori medici sau orice alta categorie de persona , in timp ce PFA nu poate angaja cu CIM .

Codul Muncii prevede la art. 283.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.
[EDITAT - mesajul contine indicatii de abuz]
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Angajatorul nu poate motiva necunoasterea legii. Salariata va castiga in instanta si angajatorul va platii pe langa ajurorul pentru nastere si cheltuielile de judecata. Deasemenea aveti obligati sa-i primiti si sa-i inregistrati cererea. Consider ca nu este cazul sa complicati lucrurile.

Alte discuții în legătură

Prima de nastere anonim1607 anonim1607 Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere anonim1607 anonim1607 Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere Geo_2008 Geo_2008 va rog spuneti-mi daca este obligatoriu sa dau unei angajate ajutor de nastere in conditiile in care firma are pierdere? (vezi toată discuția)