avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu suplimentar platit mamei pentru nasterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu suplimentar platit mamei pentru nasterea copilului

Buna ziua,

Imi puteti spune va rog daca orice angajator este obligat sa respecte articolul 51, lit c din contractul colectiv de munca:
Art. 51
- În afara de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate.

Mi se refuza din partea angajatorului, spunandu-mi-se ca eu am contract individual de munca si nu colectiv, dar din ceea ce am citit eu, orice contract individual contine minim obligatiile celui colectiv.

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 26 Octombrie 2009
Parerea mea este sa spuneti angajatorului ca este vorba de contractul colectiv de munca la nivel national, caruia ne supunem cu totii. Chiar daca exista un contract colectiv de munca la nivel de ramura nu poate avea prevederi inferioare celui la nivel national.
Daca nu vrea sa-si corecteze eroarea, puteti face o sesizare la ITM Radu Voda (daca firma are sediul in Bucuresti) si va fi obligat sa va plateasca. Aveti dreptul si la o compensare prin plata diferentei dintre salariul brut si indemnizatia de maternitate, timp de minim 6 saptamani, de catre angajator, in urma unei cereri pe care trebuie sa o faceti.

Succes.
Multumesc!!!

Imi puteti da mai multe detalii, va rog, legat de dreptul la o compensare prin plata diferentei dintre salariul brut si indemnizatia de maternitate, pentru ca de acest lucru nu stiam.

Art. 66. – (1) In cazul în care salariata se afla în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.

(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.

(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

:offtopic:
Nu exista ITM Radu Voda ... ITM Bucuresti are sediul in str.Radu Voda ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere anonim1607 anonim1607 Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate la nasterea unui copil anca dumitru anca dumitru Buna ziua, angajatorul meu refuza acordarea unui salariu mediu pe unitate cu ocazia nasterii, pe motiv ca este fundatie non profit (\"traieste din ... (vezi toată discuția)