avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... CCM/acord colectiv - atacare in contencios ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

CCM/acord colectiv - atacare in contencios administrativ de catre Prefectura.

Buna seara,
Inainte de a ma duce in instanta cu onor Prefectura, am si eu nevoie de parerea avizata a stimatilor nostri colegi, pe urmatoarele probleme:

1. poate prefectura sa atace in contencios administrativ ccm-ul/acordul colectiv sau doar HCL-ul prin care acesta a fost aprobat? Se poate invoca ca motiv de nelegalitate al HCL-ului continutul unor articole din ccm/ac, in masura in care aceste articole nu fac parte din HCL-ul propriu zis ci dintr-o conventie incheiata intre institutie si salariati, atasata la HCL?

2. are ccm-ul/acordul colectiv statutul juridic de act administrativ asimilat, in conditiile in care, legea 554/2006 art.2 alin.1 lit.c) teza penultima, asimileaza actelor administrative si contractele încheiate de autoritatile publice care au ca obiect punerea în valoare a bunurilor proprietate publica, executarea lucrarilor de interes public, prestarea serviciilor publice sau achizitiile publice. Totusi, contractul colectiv de munca/acordul colectiv la nivel de institutie nu are ca obiect punerea în valoare a unor bunuri proprietate publica, executarea unor lucrari de interes public ori prestare de servicii publice si nici achizitii publice pentru a se aprecia ca este un act administrativ asimilat.


3. daca in acordul colectiv/ccm s-a prevazut acordarea de alimente/produse igienico sanitare in natura, se poate sustine ilegalitatea acestei prevederi pe motivul ca "nu exista prevederi legale care sa stipuleze acordarea acestor produse"? Totusi, nu exista nici vreun text legal care sa interzica asa ceva. Eu stiam ca acolo unde legea nu distinge, nici cel care o interpreteaza nu trebuie sa o faca.
Eu consider ca, desi conform art.12 alin.1 din legea 130/1996, contractele colective de munca se pot încheia si pentru salariatii institutiilor bugetare si prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale, caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale, aceleasi dispozitii fiind cuprinse si în art.3 alin.2 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 - 2010, interpretând per a contrario dispozitiile legale mentionate, rezulta ca prin contractele/acordurile colective de munca pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum nu sunt stabilite prin dispozitii legale (inclusiv acordarea acestor alimente si produse igienico sanitare)

4. are prefectura calitatea sa verifice legalitatea ccm-ului/acordului colectiv, in masura in care art. 27 din legea 130/1996 spune ca ITM-ul (fostele directii judetene de munca) trebuie sa verifice respectarea prevederilor art. 8 din aceeasi lege la negocierea CCM-ului inainte de inregistrarea acestui document? Eu consider ca legalitatea ccm-ului reiese din inregistrarea acestuia de catre ITM, respectiv a acordului colectiv la ANFP, prefectura avand doar calitatea verificarii legalitatii HCL-ului prin care s-au aprobat aceste conventii...

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:15, 18 Noiembrie 2010
ca sa-ti raspund punctual
1. nu, prefectura nu poate ataca acordul/ccm-ul, ci doar hcl. In masura in care acordul/ccm, este parte integranta din HCL, stipulat acest fapt, printr-un articol din HCL,atunci, se poate. ( si cred ca asa e).
2. ccm-ul/acordul nu este un act administrativ, si nu poate fi atacat.
3. ce-ai facut tu acolo, are acoperire legala, desi pe mine ma face sa rid...dar, si unele acte normative sunt hilare. deci, parerea mea este ca se poate.
4. prefectura nu are calitatea sa verifice aceste ccm/acorduri,
La cum pui tu problema, se vede klar ca aia de pe la prefectura is la pescuit...si ai mari sanse sa castigi la instanta de contencios, numai pe viicii de fond. :)
Buna ziua !
Mda , aceeasi problema am avut-o si eu in urma cu aproape 2 ani ..... CCM/acordul colectiv in sine nu este un act administrativ , insa in conditiile in care acesta face parte din HCL aprobat , in virtutea atributiilor de verificare a legalitatii actului administrativ emis ( inclusiv anexele) Institutia Prefectului are dreptul sa sesizeze eventualele aspecte de nelegalitate.
Intr-adevar aprobarea CCM/AC se face de catre ordonatorul principal de credite prin procedura instituita de legea 130/1996 , urmand ca apoi acesta sa fie inregistrat la DMMSF ( asa cum am procedat si eu ) sau ANFP . Problema apare dupa ... in sensul ca ordonatorul de credite reprezinta , asa cum bine stiti, partea executiva , in timp ce partea deliberativa apartine consiliului local . In atare conditii , Consiliul local este cel care va consfinti si aproba aplicarea CCM/AC prin aprobarea sumelor necesare acordarii drepturilor prevazute in acestea .
In legatura cu legalitatea/ilegalitatea incheierii CCM/AC aveam o adresa a Institutiei Prefectului foarte pertinenta pe aceasta tema , pe care o sa o caut in arhiva si o sa v-o trimit pe privat ....
Numai bine !
puneti-o aci, s-o vaza toata lumea... :)
in alta ordine de idei, ccm/ac se incheie cu angajatorul...iar in cazul primariei, angajatorul este primarul si nu consiliul local.....:)
sigur, toata lumea face HCL, dar, io cred ca se poate si fara. Oricum, cand vine curtea de conturi, daca e ceva in neregula cu ccm/ac, beleste pe toata lumea...asa ca, nu vad la ce bun stresul cu prefectura, decat in masura in care se castiga procesul la instanta, ca sa te poti apara cand vin cei de la curtea de conturi. :)
1. Prefectura poate sa atace ce doreste in contencios administrativ, ceea ce nu va va opri pe dvs. sa invocati exceptia necompetentei materiale a instantei. Numai HCL poate fi atacata in instanta de contencios administrativ, dar in niciun caz nu pot fi invocate ca motive de nelegalitate ale HCL continutul unor articole din CCM/AC. Exceptie: exact ceea ce spune mihaicalinescu2005, respectiv existenta unui articol in HCL din care rezulta ca CCM si acordul colectiv sunt parte integranta din HCL.

2. CCM/AC nu sunt acte administrative in acceptiunea Legii nr. 554/2004.

3. Aici se poate pune problema si asa: exista prevederi legale care sa interzica acordarea acestor produse? Nu exista. Ceea ce legea nu interzice, inseamna ca permite (in limba latina nu reusesc sa-l gasesc acum).

4. Este destul de clar ca Prefectura nu are nicio calitate in acest sens.

Bafta in instanta! :)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri :vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare consiliu local janina drula janina drula cine anuleaza o hotarare de consiliu local ? multumesc (vezi toată discuția)
Efectele unei hcl dorina spataru dorina spataru O hotarare de consiliu local data de prefectura ca nelegala,nerevocata si neatacata in contencios administrativ este valabila pana la adoptarea unei noi ... (vezi toată discuția)
Atacare act administrativ de prefect julien_slbz julien_slbz Prefectul poate ataca si anumite articole dintr-o hotarare a unui consiliu local ( considerate nelegale ) sau este obligatie atacarea in totalitate a HCL-ului, ... (vezi toată discuția)