In 1966 am achizionat in baza unei chitante de mana un teren in bucuresti. Pe acest teren am construit o casa (fara autorizatii .. asa ca pe vremuri) tot in anii 1966-1967.
In 1995 am solicitat instantei sa imi dea o hotarare care sa tine loc de act autentic in baza chitantei de mana din 1966 pentru teren, cerere ce mi-a fost acceptata. Deci am din 1995 si titlu valabil pe teren.
Acum am nevoie de acte si pe casa construita pe acest teren pentru a putea instraina terenul cu constuctia.
Cum as putea eu dobandi dreptul de proprietate si pe constructie?
Tot printr-o actiune in constatare la baza careia sa stea ceritifcatul de rol si dovada faptului ca sunteti inregistrat cu cladirea la Administratia Financiara si ca platiti impozit pe cladire din anul respectiv. Actiunea se face in contradictoriu cu Primaria de sector. Succes.
Multumesc tare mult,
In ce priveste cadrul procesual, pentru a evita exceptia lispei calitatii procesuale pasive a primariei, crezi ca este k sa chem in judecata si pe fostii proprietari, Municipiul Bucuresti si Consiliul Local. Din cate am inteles se admit la greu exceptiile privind lispa calitatii procesuale pasive a Primariei?
Iar in ce priveste temeiul actiunii in constatare, acesta este 111 coroborat cu accesiunea?
Merci mult si o zi minunata :)
Nu cred ca poti invoca accesiunea, intrucat nu te incadrezi in nici una din situatiile art.493-494 C.civ.
Ai construit pe terenul tau cu materialele tale!,
Am inteles,
Ma gandeam ca in momentul in care am construit eu nu eram proprietar pe teren. Eram doar posesor in baza chitantei de mana din 1966. am devenit proprietarul terenului abia in 1995 cand am obtinut hotararea judecatoreasca. (eu ma gandeam la 111 coroborat cu 492 din civil).
Voi formula o cerere in contatare atunci.
va multumesc tare mult pentru ajutor!
Evident ca e accesiune. Omul a construit ope un teren pe care nu avea titlu, dar pe care il credea a;l sau. Ulterior, s-a dovedit ca era al sau. Merge si uzucapiune pe casa, au trecut 30 de ani. Am sa ma mai uit la conditii dar... Codul civil spune ca proprietarul poate dobandi prin accesiune si el e proprietar, acum e retroactiv inca...
:D
Oricum, actiunea nu este una in constatare, este una in revendicare, indiferent ca in actiune se cere constatarea unui drrept de proprietate. Nu are legatura exprimarea cu esenta actiunii, la dv. e revendicare si se taxeaza la valoarea casei.
Nu poate fi Primaria parata, nu are personalitate juridica in caz. E municipiul.
Au fost accesiuni de gen "pe terenul meu cu materialul meu" pentru opcolirea nevoii de autorizatie de constructie. :P Pana... i-a cam trimis o instanta de prin Cluj intai sa-si darame constructia.
Da' era alta chestiune, era frauda la lege, cu actiunea introdusa la 1 luna dupa terminarea constructiei... :O