avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatarea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatarea dreptului de proprietate

Buna ziua . Sunt nou inscis al forumului si va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :
sunt mostenitorul unui defunct care in anul 1966 a vandut un teren intravilan de 250 mp situat in Bucuresti, prin chitanta olografa unui alt cetatean ai carui urmasi in nr de 2 au revandut acel teren in 1987 tot in baza unei chitante olograf. Actualii proprietari au intentat actiune in constatarea dreptului de proprietate asupra terenului , argumentand ca au platit impozitul si au fost de buna credinta, sustinand ca se afla in situatia unei jonctiuni a posesiilor pt constituirea uzucapiunii de la 30 la 40 de ani , cf art 1890 Cod Civil.
Mentionez ca la data instrainarii terenului de catre tatal meu aveam varsta de 13 ani. In prezent, actualii posesori ai terenului m-au chemat in judecata( alaturi de urmasii celui de la care actualii proprietari au cumparat terenul ) in calitate de parat.
fata de acest fapt consider ca nu am calitate procesuala de parat intrucat , eu personal nu am vandut acestora terenul respectiv si in masa succesorala nu a fost mentionat acest teren si nici eu nu l-am revendicat in nici un mod .
Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz , avand in vedere ca reclamantul poate sa-mi impute cheltuieli de judecata .Mai mentionez ca pe rolul de la AFP apare inca numele tatalui meu pt acest teren si probabil, la acest fapt se refera jonctiunea de posesii invocata de reclamant ; in concluzie, eu nu am nici cea mai mica legatura cu aceasta tranzactie , nu cunosc persoanele care m-au chemat in judecata , dar pe de alta parte pot fi pus la plata unor cheltuieli de judecata ; ma intreb de unde au obtinut adresa si datele mele personale si cum este posibil acest caz ? Ce solutie imi sugerati pt a iesi din cauza.
Va multumesc anticipat pt ajutorul acordat .
Davidescu S
Cel mai recent răspuns: davidescu , utilizator 23:09, 8 Decembrie 2005
1. Ai calitate procesuala pasiva, fiind mostenitorul vanzatorului -proprietar. Actiunea in const. uzucapiunii se judeca in contrradictoriu cu proprietarul imobilului sau succesorii acestuia. Desi n-ai avut nici un raport direct cu actualul posesor al imob., ai calitate procesuala ca fiind veritabilul proprietar impotrtiva caruia opereaza uzucapiunea.
2.art. 275 C.Pr.Civ - Paratul care a recunoscut pretentiile reclamantului la prima zi de infatisare nu poate fi obligat la cheltuieli de judecata.
Va multumesc foarte mult pt raspunsul dvs la problema mea ; am insa dubii si in ceea ce priveste aceasta calitate procesuala pasiva deoarece in certificatul meu de mostenitor nu este trecut acest teren ( deci nu am mostenit acest teren si nu am nici un drept asupra lui) iar parintii mei au vandut acest teren unei prime persoane care la randul ei a vandut terenul actualelor persoane care au intentat actiunea . Oare nu ultimul vanzator ar trebui sa aiba aceasta calitate procesuala pasiva ( avand si el calitatea de urmas al primului cumparator )?
va multumesc anticipat pt raspunsul dvs ,
davidescu s
1. Calitatea ta proceesuala este dedterminata de calitatea ta de mostenitor al proprietarului -vanzator. Defunctul tau tata are , deocamdata , calitatea de proprietar al imobilului.
2. Persoana care a cumparat terenul de la tatal tau nu are calitatea de veritabil proprietar al terenului,ci de posesor, deoarece proprietatea asupra terenului se dobandeste (si in 1966)prin act autentic. Prin urmare tu ca succesor al vanzatorului (adevarat proprietar) ai calitate.
1. Pardon. Un defunct nu poate fi proprietar, doar succesorii sai pot fi (o mica neatentie).
Multumesc foarte mult pt.indrumari. Deja am procedat intocmai .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea de 30 de ani amm_28 amm_28 O ruda a cumparat terenul si a construit casa inainte cu 4 ani de casatorie, dar nu are acte nici pe teren nici pe casa .De atunci au trecut mai mult de 34 de ... (vezi toată discuția)
Terenuri cumparate cu acte de mana vechi !!! mustatalin mustatalin Cum pot sa obtin titlu de proprietate pe un teren, daca acesta a fost cumparat de bunica mea printr-un act de vanzare - cumparare facut de mana? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)