avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna ziua momentan lucrez dar vrea sa ma dea in somaj si sun insarcinatain luna a 3 daca ies in somaj ma afecteaza la prenatal daca are datorii la casa de sanatate
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:41, 19 Noiembrie 2010
Sunt mai multe probleme aici:

1) Daca sunteti insarcinata angajatorul nu are voie sa va concedieze daca i-ati adus la cunostinta acest lucru.

2) In cazul in care, totusi, s-ar intampla sa fiti concediata si la data intrarii in concediu de sarcina si lauzie sunteti somer, nu mai are relevanta faptul ca fostul angajator are datorii la asigurarile de sanatate.

3) In ultima perioada contributiile sociale se vireaza intr-un cont unic. Ca urmare, daca are datorii la sanatate are datorii si la somaj si nu aveti dreptul la indemnizatie.
dar daca achita somajul si ramane dator la casa de sanatate ma afecteaza sa ies din somaj in prenatal , tinand cont ca are datorie la casa de sanatate
Dupa cum v-am raspuns si mai inainte plata contributiilor sociale se platesc intr-un cont unic.

Deci, daca luam un caz ipotetic in care angajatorul are de plata 150 lei la somaj si 600 la sanatate daca vireaza 200 lei in contul unic acestia vor fi repartizati de ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) proportional: 40 lei la somaj si 160 lei la sanatate. Nu poate plati doar una dintre contributii iar neplata oricareia dintre ele va afecteaza. Trebuie sa achite totul la zi.

Din pacate, asta e legislatia in Romania.

:offtopic:

Poate ca ar fi bine ca topicul sa fie mutat la "Contabilitate". Cine stie? Intervin si alti colegi.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributiilor cass Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, problema sta in felul urmator:sunt gravida in 6 luni, pe la sfarsitul lunii decembrie voi intra in prenatal.Ce ma nelamureste pe mine e ca am primit ... (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal ela david ela david Ce contributii plateste societatea pentru o angajata care este in concediu prenatal si a avut in ultimile 6 luni salariul brut de 440 lei?Sanatate si somaj am ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi platesc din urma cartea de munca claudiav92 claudiav92 Pot sa imi platesc din urma cartea de munca? Si asi mai avea o intrebare sunt eleva la liceul cu frecventa redusa daca raman insarcinata beneficiez de prenatal (vezi toată discuția)