Va rog sa ma ajutati sa rezolv o problema:
Institutie publica: am o subordonata care este in concediu de maternitate de 2 luni, a carei pregatire pentru postul pe care este incadrata este total necorespunzatoare ( a fost angajata pe pile). Am angajat pe perioada determinata,prin concurs, pe postul ei, o persoana cu vechime in domeniu, experienta si intr-adevar pregatita.
Va rog sa-mi spuneti in cazul in care persoana din concediu de maternitate renunta la acesta (isi ia sotul ei concediu pt. cresterea copilului) si se intoarce la serviciu ,ce pot sa fac ca sa dovedesc ca nu corespunde pe acel post si sa nu o mai primesc in baza unui temei legal? Va multumesc
Puteti sa dispuneti evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate
sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.
In cazul in care evaluarea este necorespunzatoare angajatorul ii va propune salariatului alte locuri de muncă în unitate, compatibile cu pregătirea ei profesională.
Va multumesc,
mi-ati putea da va rog un link unde as putea vedea aceste prevederi si metodologii cu privire la modul in care se face evaluarea personalului care se reintoarce la serviciu , dupa o perioada in care a lipsit ( respectiv dupa concediu de maternitate).
Va multumesc
Am gasit in contractul colectiv de munca,modul cum se face evaluarea, metodologia de desfasurare a testarii (comisia etc) si la art.77 concedierea, iar in OUG 115/2004 salarizarea in dom sanitar, in acest caz,, dupa evauare.
Ce nu gasesc este temeiul legal pentru obligativitatea sustinerii acestei testari, nu pentru salarizare, ci pentru evaluare profesionala.Va rog daca ma puteti ajuta. Multumesc
Art 19 din OUG 115/2004 privind salarizarea in domeniul sanitar va specifica nu numai ca aceasta evaluare se face in vederea stabilirii salariului in urma intoarcerii din concediul de ingrijire a copilului ci si faptul ca aceasta evaluare se face printr-un examen de testare a cunostintelor profesionale, procedandu-se in acelasi mod ca si in cazul persoanelor angajate prin concurs. Ideea de baza este ca aceasta evaluare reprezinta o evaluare a cunostintelor profesionale, care mai "ruginesc" ele in 2 ani :), si care are ca efect stabilirea corecta a salariului persoanei evaluate in cadrul grilelor existente.
Parerea mea este ca rezultatul acestei evaluari, daca persoana nu corespunde din punct de vedere profesional, este suficienta baza pentru declansarea unei cercetari prealabile, bineinteles in cazul dumneavostra se va anunta si reprezentantul sindical.
Pasii urmatori sunt cercetarea prealabila (aceleasi termene si conditii ca si in cazul cercetarii disciplinare) si in cazul in care necorespondenta profesionala se va aplica art 51 lit c din CCM la nivel de ramura sanitara, respectiv concedierea salariatului care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Evaluarea profesionala are loc nu numai la incheierea contractului individual de munca, Codul muncii prevazand „verificarea aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea”, ci si ulterior, in decursul executarii contractului de munca.
Angajatorul poate decide oricand pe parcursul executarii contractului individual de munca evaluarea salariatilor, respectand insa principiul bunei credinte in relatiile de munca precum si pe cel referitor la exercitarea drepturilor „numai potrivit scopului economic si social".
Angajatorul poate organiza evaluarea periodic, in conditiile si la termenele inscrise in regulamentul intern, sau ocazional, cand considera ca aceasta masura se impune, in scopul folosirii mai eficiente a resurselor umane de care dispune, a imbunatatirii activitatii, a cresterii rentabilitatii.