avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

In anul 2009 am efectuat 10 zile CO. La finele anului am fost concediata. In decizia de concediere erau trecute 15 zile de CO efectuate. Mi s-au dat statele de plata inregistrate la ITM pe luna iunie unde aveam cele 5 zile CO buclucase. In ce baza angajatorul a inregistrat acele 5 zile de CO ca efectuate can sunt neefectuate? Nu s-a efectuat o programare de CO in anul 2009. Pentru cele 10 zile CO efectuate am cerere depusa. Mai si sustin ca nu este o greseala. Cum as putea proba in cazul unui litigiu de munca.? Ca nu am in posie nici un document scris efectuat in acele zile .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:19, 17 Noiembrie 2010
Solicitati angajatorului prin cerere scrisa si inregistrata sa va elibereze copie dupa documentele prin care solicitati C.O. (cererea/sererile de CO) si o aduceti drept proba in instanta.
In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul ... el trebuie sa dovedeasca cu acte ca ati solicitat si acele 5 zile de CO ..daca se va depune o astfel de cerere si nu are semnatura dvs va puteti inscrie in fals cu acel act.
normal ca pentru cele 5 zile de concediu de co i-am intentat proces angajatorului. Vreti sa ghiciti ce s-a intamplat? Angajatorul nu a adus cererea de CO, a adus doar statele de plata. Stiam ca sarcina probei cade in sarcina angajatorului dar...nu stiu cum sunt completele de judecata prin alte parti insa cel la care am fost eu i-a dat dreptate angajatorului. Nice! Am ajuns la concluzia ca in Romania mori cu dreptatea in mana.
In Codul Muncii este stipulat ca efectuarea concediilor de odihna se realizeaza pe baza unei programari nu a unei cereri de C.O. Probabil din acesta cauza, in instanta, nu i s-a cerut angajatorului cererea dv. de concediu de odihna.
Programarea concediilor de odihna s-ar fi putut sa existe la angajator, insa fara consultarea salariatilor si acolo sa figurati cu cele 15 zile CO.
Tot in Codul Muncii este prevazut ca, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Pot fi acestea cauzele pentru care angajatorul, avand intentia sa fie in concordanta cu legea, a facut programarea CO si statele de plata cu cele 15 zile, fara insa a va consulta. Iar completele de judecata l-au gasit in regula.
Aveti posibilitatea de a ataca cu recurs hotararea primei instante ... termenul este de 10 zile de la data comunicarii hotararii primei instante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurir concediu odihna BX BX M-am uitat peste Codul Muncii, Capitolul III - Concediile si as avea cateva nelamuriri: 1. In ce conditii se poate refuza o cerere de concediu odihna unui ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna retierika retierika Are dreptul un salariat angajat in luna iulie 2013,să beneficieze de concediu de odihnă , până în decembrie 2013 ? E adevărat că trebuie să ai 11 ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)