Buna ziua! Am si eu niste mici nelamuriri. Eu sunt angajat pe o perioada determinata pana la 15 feb. 2011. A aparut o problema medicala (nedobandita la locul de munca) si trebuie sa ma operez, iar durata de convalescenta este de aproximativ 3 luni si cu siguranta as depasi perioada contractuala. Totodata, desi probabil as putea sa-mi desfasor o parte a activitatii in spital sau acasa, in contractul de munca este prevazut faptul ca trebuie sa-mi desfasor activitatea la sediul firmei. Mai e de adaugat si faptul ca pana pe 7 octombrie eu am fost asigurat OPSNAJ iar din noiembrie sunt asigurat CASMB.
As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa rezilieze contractul de munca inainte de termen? Sau daca exista vreo obligatie de a prelungi contractul pana termin concediul medical.
Pe perioada concediului medical voi fi platit cu salariul intreg? Si ce se va intampla daca imi expira contractul de munca inainte sa termin concediul medical/de recuperare? Voi mai fi platit in continuare sau trebuie sa imi depun actele pentru somaj?
Contractul inceteaza prin simpla ajungere la termen astfel ca nu exista temei legal de prelubgrie a lui dincilo de acest termen, chioar daca va aflati in concediu medical. ca sa beneficiati de siomaj trebuie sa fi lucrat ce;l putin 12 luni anterior
As vrea sa aflu care sunt drepturile mele in cazul unui concediu medical luat pe perioada contractului determinat, care cu siguranta va depasi perioada contractuala?
1. Certificatele de concediu medical se calculeaza si se platesc de catre angajator ca la orice salariat.
2. La data cand CIM pe perioada determinata expira acesta inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) indiferent de starea dvs. in acel moment.
3. OUG 158/2005 a prevazut si o asemenea situatie:
Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
4. Asadar veti depune certificatele medicale la Casa de Asigurari de Sanatate care vi le va calcula si plati.
5. In timpul concediului medical nu puteti fi concediat asa ca angajatorul va trebui sa astepte ori revenirea dvs. din medical ori expirarea CIM.
6. Indemnizatia de concediu medical este, in functie de diagnostic si de urgenta, intre 75%-100% din media zilnica a veniturilor brute pe ultimele 6 luni inainte de eveniment.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Mai ramane o singura nelamurire, cea cu casa de sanatate. Cum spuneam am fost asigurat OPSNAJ pana la 7 octombrie iar din 28 octombrie (cred) am trecut la CASMB. In orice caz a fost o perioada de 1-2 saptamani in care nu am fost asigurat.
Si as vrea sa stiu daca as putea sa am vreo problema din aceasta cauza.