Sunt la inceput de drum si as avea nevoie de un sfat de la persoane cu experienta.
Am o speta cu o firma, prestatoare de servicii, care se confrunta cu debitori rau-platnici.
Firma respectiva are incheiate contracte cu clientii, are facturi emise, si nu reuseste sa-i faca pe acestia sa plateasca sumele datorate.
Parerea mea este ca trebuie facuta cerere de emitere a ordonantei care va conţine somaţia de plată, la judecatoria in circumscriptia careia se afla respectiva firma.
Credeti ca este corect?
Pai daca ai o creanta certa, lichida si exigibila, ce reprezinta sume asumate printr-un contract, iar aceste sume sunt constatate printr-un inscris (sa zicem o factura emisa de creditor), atunci eu sunt de parere ca ar fi bine sa urmaresti prcedura prevazuta de Ordonanta nr. 5 din 2001. Este o procedura mai rapida si poate rezolva problema ta. Daca nu ai castig de cauza si nu obtii somatia de plata poti merge pe dreptul comun. nu ai nimic de pierdut; ba poate se rezolva asa decat sa ajungi sa te judeci pe dreptul comun, procedura care in orice caz ar dura mai mult.
In privinta instantei competente trebuie sa vezi care e suma vizata caci in functie de aceasta este competenta judecatoria ori tribunalul(dupa cum prevede art. 2 pct. 1 lit. a sau b dupa caz). competenta e desigur instanta de la domiciliul paratului.
Si inca ceva: in cazul somatiei de plata nu e obligatorie procedura prev. la art. 720 ind. 1 si urm. dar daca mergi pe dreptul comun trebuie sa indeplinesti procedura mai sus mentionata respectiv sa incerci concilierea directa.
dar daca am contract, in schimb creditorul refuza sa emita facturi pentru ca el considera ca e suficient doar contractul.....sunt indeplinite conditiile la somatia de plata?
1 In conformitate cu legislatia in materie fiscala ,, pentru orice venit trebuie emisa o factura fiscala.Acest venit are la baza un contract.
2 Pentru neincasarea venitului (adica a sumei evidentiata in factura ) trebuie sa faceti notificare si sa-l instiintati ca are de plata suma de ...??? Daca nu reusiti recuperarea sumelor faceti pasii urmatori premergatori actiunii in instanta .
Recuperarea sumelor se face in termen de 3 ani.