avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... sfat juridic- somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

sfat juridic- somatie de plata

Buna seara,

Sunt la inceput de drum si as avea nevoie de un sfat de la persoane cu experienta.
Am o speta cu o firma, prestatoare de servicii, care se confrunta cu debitori rau-platnici.
Firma respectiva are incheiate contracte cu clientii, are facturi emise, si nu reuseste sa-i faca pe acestia sa plateasca sumele datorate.
Parerea mea este ca trebuie facuta cerere de emitere a ordonantei care va conţine somaţia de plată, la judecatoria in circumscriptia careia se afla respectiva firma.
Credeti ca este corect?

Va multumesc,
Madalina
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 11:07, 4 Noiembrie 2009
Buna dimineata! :)

Pai daca ai o creanta certa, lichida si exigibila, ce reprezinta sume asumate printr-un contract, iar aceste sume sunt constatate printr-un inscris (sa zicem o factura emisa de creditor), atunci eu sunt de parere ca ar fi bine sa urmaresti prcedura prevazuta de Ordonanta nr. 5 din 2001. Este o procedura mai rapida si poate rezolva problema ta. Daca nu ai castig de cauza si nu obtii somatia de plata poti merge pe dreptul comun. nu ai nimic de pierdut; ba poate se rezolva asa decat sa ajungi sa te judeci pe dreptul comun, procedura care in orice caz ar dura mai mult.
In privinta instantei competente trebuie sa vezi care e suma vizata caci in functie de aceasta este competenta judecatoria ori tribunalul(dupa cum prevede art. 2 pct. 1 lit. a sau b dupa caz). competenta e desigur instanta de la domiciliul paratului.
Si inca ceva: in cazul somatiei de plata nu e obligatorie procedura prev. la art. 720 ind. 1 si urm. dar daca mergi pe dreptul comun trebuie sa indeplinesti procedura mai sus mentionata respectiv sa incerci concilierea directa.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
Valentin Moga, Avocat
dar daca am contract, in schimb creditorul refuza sa emita facturi pentru ca el considera ca e suficient doar contractul.....sunt indeplinite conditiile la somatia de plata?
pentru a face plata debitorul trebuie sa primeasca factura, eu parca asa retin...
1 In conformitate cu legislatia in materie fiscala ,, pentru orice venit trebuie emisa o factura fiscala.Acest venit are la baza un contract.
2 Pentru neincasarea venitului (adica a sumei evidentiata in factura ) trebuie sa faceti notificare si sa-l instiintati ca are de plata suma de ...??? Daca nu reusiti recuperarea sumelor faceti pasii urmatori premergatori actiunii in instanta .
Recuperarea sumelor se face in termen de 3 ani.

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.

Alte discuții în legătură

Recuperare creante, fara contract de vanzare-cumparare Ionescu.carina Ionescu.carina O firma ne datoareaza o suma mica, aprox. 15000 ron. Mentionez ca nu am incheiat cu aceasta un contract de vanzare-cumparare, documentele si corespondenta ... (vezi toată discuția)
Ref somatie de plata og.5/2001 vghita vghita Va rog sa-mi dati un sfat.Am castigat pe somatie,am recuperat creanta si penalizarile conform clauze contractuale pana la data inceperii ... (vezi toată discuția)