avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ref SOMATIE DE PLATA OG.5/2001
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ref SOMATIE DE PLATA OG.5/2001

Va rog sa-mi dati un sfat.Am castigat pe somatie,am recuperat creanta si penalizarile conform clauze contractuale pana la data inceperii actiunii(01.07.2005).Penalizarile pana la data platii reprezinta o suma care este de luat in calcul 232 milioane vechi.Cum pot recupera aceasta suma ?Tot prin somatie ?Ce sanse sunt in asemenea cazuri?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen.paun , utilizator 17:00, 1 Martie 2006
Cea mai buna solutie ar fi fost sa soliciti prin actiune si plata penalitatilor calculate pana la data efectiva a platii.
Acum, daca in contract scrie ca penalitatile se aplica pana la data efectiva a platii, poti emite o factura de penalitati si sa-i pui in intarziere. In cazul in care nu vor plati, poti solicita instantei, tot pe calea somatiei plata acestora.
Pe somaţie este mai greu, întrucât creanţa nu ar mai îndeplini condiţiile de bază (certă, lichidă şi exigibilă) în momentul judecării. Părerea mea: dreptul comun pentru sumele rămase (neactualizate).
In aceasta situatie cred ca ar fi mai bine sa mergi pe drept comun, cere de chemare in judecata, deoarece pe somatie ai sanse reale sa pierzi...creanta dedusa judecatii in baza art.1, alin 1 OG 5/2001 nu mai indeplineste condiatia de a fi certa, lichida si exigibila.
dar tinandu-se cont de faptul ca pe somatie de plata taxa e de 366.000, iar in drept comun se calculeaza in functie de cuatumul creantei...mai poti incerca si pe somatie, mai ales ca in baza art 11/1 nu constituie autoritate de lucru judecat.
Cred ca merge si somatia de plata. Daca debitorul a platit debitul principal, inseamna ca a recunoscut intreaga datorie, deci implicit penalitatile contractuale. Pe de alta parte, daca ati pus in executare hotararea continand somatia de plata, executorul ar fi trebuit sa actualizeze penalitatile (art. 371.2 alin. 2 si 3 C.proc.civ.) Asteptam alte informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta 119 Borza Borza Buna O societate de consultanta cheama in judecata o alta societate comerciala pentru a plati o suma de bani care reiese dintr un contracty ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata - penalizari de intarziere DragosFS DragosFS In calitate de parat, am o incheiere prin care sunt obligat la plata penalizarilor de intarziere in cuantum de 2% pe zi (perioada este clara, existand data ... (vezi toată discuția)
Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)