avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... VECHIME LA PENSIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

VECHIME LA PENSIE

IN VEDEREA CALCULARII VECHIMII LA PENSIE SE IA IN CONSIDERARE SI CONCEDIUL DE CRESTERE COPIL?
ANII CARE AU INTRERUPERI(FARA CONTINUITATE INTRE ANGAJARI, DE O LUNA SAU CATEVA LUNI) SUNT LUATI IN CONSIDERARE LA VECHIMEA IN MUNCA IN VEDEREA CALCULARII PENSIEI LA LIMITA DE VARSTA?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 21 Februarie 2008
In situatia in care contractul de munca este suspendat si nu se platesc contributiile catre asigurarile sociale sau in cazul in care acesta inceteaza, perioada respectiva nu este vechime in munca.
Perioada in care sunteti in concediu crestere copil reprezinta stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale.
Celelalte perioade, pe care le mentionati, nu reprezinta stagiu de cotizare.

aurorajulea a scris:
ANII CARE AU INTRERUPERI(FARA CONTINUITATE INTRE ANGAJARI, DE O LUNA SAU CATEVA LUNI) SUNT LUATI IN CONSIDERARE LA VECHIMEA IN MUNCA IN VEDEREA CALCULARII PENSIEI LA LIMITA DE VARSTA?

Pensia nu se mai calculeaza dupa vechime, ci dupa stagiu de cotizare. Stagiul poate fi realizat si fara prestarea efectiva a muncii, pentru ca in fapt reprezinta plata unei contributii lunare, care se poate face prin contract de asigurare voluntara.

Daca la limita de varsta aveti stagiul de cotizare complet, nu conteaza ca exista intreruperi. Perioada concediului de ingrijire a copilului e perioada asimilata stagiului de cotizare, deci se ia in calcul la stabilirea pensiei.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Potrivit art.17 alin.7 din OUG nr.148/2005 (introdus prin art. I pct. 12 din Legea nr. 7/2007), perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta - in speta, si la stabilirea pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca bursucica bursucica Buna ziua! As dori sa stiu daca concediul de cresterea copilului este considerat vechime in munca in conditiile in care am fost angajata pe perioada ... (vezi toată discuția)
Vechime - crestere copil 2 ani alinus1128 alinus1128 Buna seara, Momentan sunt la 10% vechime in campul muncii si in viitorul apropiat voi intra in concediul de pana la 2 ani pt crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Calcularea sporului de vechime naxy34 naxy34 lucrez din1992,am stat in concediu de maternitate 2 ani,am avut si concediu fara plata6 luni de zile.vreau sa-mi spuneti daca la calculul vechimii si a ... (vezi toată discuția)