avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de Munca

Am si eu o mica problema,si as aprecia ajutorul sincer.
M-am angajat la o firma,prin urmare ei vor sa-mi faca carte de munca.Dar eu datorita faptului ca am un parinte decedat,detin o pensie de urmas,care egaleaza salariu cu care as fii platit in firma respectiva.
Din ce m-am interesat,aparitia unei carti de munca,ar anula pensia de urmas la care am dreptul.Am dreptul la ea doar atat timp cat sunt student si neangajat cu carte de munca...
Exista vreo posibilitate ca eu sa lucrez legal,fara carte de munca ,doar cu contract de comision sau ceva?Firmei respective le este frica de controale,de aceea vor sa-mi faca carte de munca...
Mi se pare nedrept ca un ghinion avut in trecut,care mi-a marcat viata..sa continuie sa mi-o afecteze,fara as avea vreo putere asupra problemei.

Multumesc in avans pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
DeKaDeNcE, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 17 Noiembrie 2010
Util in sensul,ca daca ar venii un control...nu s-ar gasii nimic ilegal in faptul ca sunt singura persoana din firma care nu lucreaza cu carte de munca ci cu contract de prestare servicii?
1. Legea 19/2000 spune:
Art. 92 - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
...
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);
...
2. Veniturile obtinute din CIM, conventie civila, contract de colaborare si altele asemenea sunt venituri profesionale asa ca daca veti depasi lunar 1/4 din salariul mediu brut pe economie vi se va suspenda pensia de urmas.
3. Salariul mediu brut pe economie = 1836 lei. 1/4 = 459 lei.
4. Daca venitul pe care il obtineti din asemenea contracte este substantial atunci puteti merge la Casa de Pensii de care apartineti, sa solicitati suspendarea pensiei de urmas. Dupa incetarea contractului solicitati repunerea in plata a pensiei.
5. Daca nu doriti asta atunci faceti un contract in care venitul brut sa nu depaseasca 459 lei pe luna.
6. In acest din urma caz sa urmariti ce salariu mediu brut pe economoie va fi legiferat in 2011.
Adica daca imi face un contract de comision sau prestare servicii,pe care sa se mentioneze suma de -/= 459 Ron.Totul intra in legalitate?

Scuze ca inca mai am intrebari dupa ce am primit un raspuns care ar trebuii sa raspunda la tot cu adevarat,Dar inca nu am capacitatea de a citii limbajul juridic fara a ramane fara dubii
1. Da, daca faceti orice fel de contract prin care nu depasiti venitul brut lunar de 459 lei atunci puteti cumula pensia de urmas cu venitul.
2. Asa cum v-am mai spus anterior fiti atent la salariul mediu brut pe economie ce va fi pe anul 2011, sa nu cumva sa depasiti 1/4 din el.
3. Poate ati inteles mai bine de la mine care nu sunt jurist de profesie dar am o bogata experienta in domeniu si cunosc bine legile aferente.
Multumesc frumos pentru informatii
Sper sa-mi fie de ajutor.

Deci faptul ca n-o sa am carte de munca,ci contract de comision...nu afecteaza deloc legalitatea locului meu de munca
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
DeKaDeNcE, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie urmas student salariat georgemarius georgemarius Daca am in cartea de munca un salariu brut de 301 ron pentru 2 ore de munca pe zi, pot obtine in continuare pensie de urmas? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie de urmas MViorel MViorel Am o pensie de urmas dupa mama 350Lei si daca am un contract de agent de asigurari cat venit pot sa am maxim din asigurari fara sa imi pierd PU?(venitul ii in ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas sanda stan sanda stan daca inchei un contract de munca pe o perioda de 3 luni mai primesc pensia de urmas in continuare sau nu? (vezi toată discuția)