buna ziua, va supun atentiei situatia mea. In timpul casatoriei am achizitionat un autoturism prin contactarea unui contract de leasing, respectiv in anul 2007. Proprietarul autoturismului este firma de leasing, iar ca utilizator este trecut numai numele sotului.
In anul 2010 m-am despartit in fapt de sotul meu (la alt domiciliu), deschizand doar actiunea de divort nu si actiunea de partaj. De la data despartirii in fapt, sotul meu nu a mai platit ratele de leasing (mentionez ca masina se afla in grija mea), refuzand sa schimbe titularul de leasing, respectiv pe numele meu si nedorind sa poarte o discutie pe aceasta tema. La incheierea contractului de leasing, eu am obtinut un credit bancar (in franci elvetieni) pentru a da avans de 20% din valoarea masinii. Creditul bancar (pentru 15 ani) a fost obtinut in anul 2007, mentionez ca sotul meu din anul 2005 nu mai are calitatea de angajat cu carte de munca, realizand doar unele venituri ocazional. Ratele lunare (200 euro) aferente leasingului in perioada 2007-2009 au fost platite din indemnizatia pentru cresterea copilului, deoarece sotul nu obtinea venituri, necontribuind la plata ratelor bancare si a ratelor de leasing. La momentul de fata eu platesc ratele bancare, avand si copilul in grija mea, sotul nu contribuie cu absolut nimic la intretinerea acestuia.
Informandu-ma la firma de leasing ce posibilitati am sa pot obtine masina prin partaj, au declarat ca autoturimul este proprietatea acestora, si proprietar vom fi dupa achitarea contractului de leasing, respectiv in anul 2013. Deci autoturismul nu poate intra in actiunea de partaj ca bun dobandit in timpul casatoriei.
As dori sa stiu care ar putea fi procedura legala si corecta pentru a da in judecata pe fostul sot (doresc sa preiau contractul de leasing pe numele meu), deoarece acesta nu doreste sa dea o declaratie notariala pentru schimbarea titularului de leasing, astfel ca exista riscul ca firma de leasing sa-mi ridice masina. astept raspuns. va multumesc.
Nu va ajuta nici o declaratie la notar, nici o actiune in instanta.
Doar daca sotul si firma de leasing sunt de acord cu cesiunea contractului. Mai discutati cu ei sa vedeti cum va intelegeti amiabil.