avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de un sfat referitor la partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de un sfat referitor la partaj

am divortat, pe cale amiabila, la 31.03.2008; in iunie 2007, am platit unei firme, o suma de ......... EUR, pentru o masina de import (am primit pentru banii dati o dispozitie de incasare de la firma respectiva - sunt oameni corecti); masina este in leasing, firma fiind de drept utilizator pana spre sfarsitul anului 2008; urmeaza ca spre sfarsitul anului 2008, la expirarea perioadei de leasing, sa facem actele, masina trecad-o pe numele meu;

- banii pentru masina au fost dati de tatal meu, dar pe dispozitia de incasare eliberata de firma utilizatoare a fost trecut numele meu

- pana acum n-am facut partajul cu fostul sot

Intrebare : daca trec masina pe numele meu exista posibilitatea ca fostul sot sa atace acest lucru in instanta si sa spuna ca banii am fost dati in perioada casatoriei si el sa primeasca 1/2 din suma platita pentru masina drept despagubire ?; dar daca trec masina pe numele tatalui meu (banii erau ai lui si nu ai nostrii) este mai bine ?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: asra , utilizator 12:14, 13 August 2009

Eu vad problema in felul urmator:
Autoturismul este achizitionat in timpul casatoriei si, prin urmare, este bun comun. In aceasta situatie face parte din bunurile supuse partajului. Fiind un bun ce nu poate fi impartit in natura, el se va evalua de catre un expert. Din valoarea autoturismului stabilita de catre expert se scade contributia tatalui Dvs., iar suma ramasa se imparte.
Mare atentie la evaluarea autoturismului. Aici puteti fi pacalita.
Numai bine va doresc.
ing. Ioan Ciobanu
Buna seara

Multumesc pentru raspuns;
precizez : in urma banilor primiti de catre firma utilizatoare de la mine (bani proveniti in totalitate de la tatal meu), pe langa dispozitia de incasare am mai primit o hartie din partea firmei, in care se spune ca : " primesc autoturismul spre folosinta in vederea promovarii produselor firmei respective " - In acest caz, masina mai poate fi considerata bun comun ?
Dupa stiinta mea, orice bun achizitionat in timpul casatoriei, cu unele exceptii (de exemplu, cele personale), sunt bunuri comune. Pentru actiunea de promovare a produselor respectivei firme ati avut unele beneficii?
ing. Ioan Ciobanu
Nu am avut beneficii din partea respectivei firme. Masina este doar in folosinta mea, fiind in proprietatea unei societati de leasing, iar firma care mi-a cedat-o spre folosinta, conform contractului de leasing, este firma utilizatoare.
In acest caz, dupa parerea mea, trebuie procedat asa cum am scris mai inainte.
Numai bine va doresc.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Masina pe numele sotului emiliaiorga emiliaiorga Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj - bunuri pe numele fiului weeezer weeezer Buna ziua. Am si eu 2 mici problemute, sper intr-o rezolvare cat mai clara, multumesc anticipat. Mama achizitioneaza fiului, pe numele acestuia, un ... (vezi toată discuția)
Instrainare autoturism fara acordul sotiei cauneac cauneac Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca sotul sa instraineze (vanzare sau donatie) un autoturism fara acordul sotiei. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)