avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de la distanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de la distanta

Am o problema si fiindca este urgenta, am sa fiu cat mai concisa posibil. Eu sunt casatorita, fara copii si fara bunuri de impartit cu sotul meu. De aproape un an de zile traim separat, eu sunt in Italia si el a ramas in Romania. Acum el vrea sa deschidem cat mai repede procesul de divort ca sa isi ia de-o grija cu 'afacerea' asta. Eu ma aflu in imposibilitatea de a ajunge in tara pentru a ma prezenta la un eventual proces. Intrebarile sunt: se poate deschide actiune de divort fara sa se aiba in posesie certificatul de casatorie in original? daca el deschide actiune de divort in absenta mea, risc vreo amenda daca nu ma prezint (pentru ca el imi spunea ca s-a interesat si ca poate spune ca am abandonat domiciliul conjugal)? cum ma poate cita judecatoria la o infatisare de divort daca eu am domiciliul acasa la el, dar eu acolo nu mai stau de un an de zile? Si eu vreau sa scap de acest ghimpe cat mai repede, doar ca nu pot pleca din Italia din cauza locului de munca, iar sotul meu este decis sa deschida proces pana la sfarsitul anului, cu sau fara prezenta mea. Ajutor!!!:((
Cel mai recent răspuns: amalia.p , utilizator 13:53, 11 Ianuarie 2011
1.Sotul dvs.poate depune actiunea de divort, chiar daca originalul certificatului de casatorie se afla la dvs. , pentru ca poate solicita Serviciului de Stare Civila eliberarea unui duplicat al acestuia.
2.Nu veti primi amenda pentru neprezentare insa divortul se poate desface din culpa dvs. exclusiva si astfel puteti fi obligata la plata cheltuielilor de judecata.
3.Daca nu ii comunicati sotului dvs. adresa resedintei dvs. din Italia, acesta va poate cita initiatial la ultimul domiciuliu comun, apoi prin procedura citarii prin publicitate, adica printr-un ziar de larga circulatie sau/ si in Monitorul Oficial al Romaniei.
4.Varianta optima pentru dvs. pentru ca nu va puteti prezenta la proces,pentru a va formula apararea fata de motivele invocate de reclamant in actiunea de divort, este sa va angajati un avocat si sa-l imputerniciti in baza unei procuri speciale sa va reprezinte interesele in procesul de divort.
Alaturi de procura speciala va fi necesar sa ii inmanati acestuia dovezi ale resedintei dvs. din Italia.
Procura poate fi intocmita :
-fie de oficiile diplomatice ale Romaniei din tara de resedinta a solicitantului,
-fie de notari publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 la Tribunalul din localitatea de domiciliu din strainatate.
Angajati avocat.


Buna ziua, sunt intr-o situatie asemanatoare, numai ca fostul nu e roman si din septembrie 2010 a disparut. A fost citat la ultima adresa comuna din Romania, l-am instiintat verbal si prin posta electronica sa se prezinte la primul termen. Ce mai urmeaza ? Vreau sa fiu sigura ca instanta nu o sa ne amane daca el nu se prezinta, pe motiv ca n-a fost citat legal. Cum functioneaza anuntul la ziar daca el nu e in tara si nu stie romaneste !?
Procedura citarii prin publicitate se poate face numai cu incuviintarea instantei.
Deci, daca la termen veti avea intors procesul- verbal de indeplinire a procedurii de citare cu mentiunea" nu mai locuieste la acea adresa" sau citatie prin afisare..pentru ca nu a fost gasit la domiciliu si nici nu veti primi la dosar vreo intampinare din care sa rezulte ca a luat la cunostinta de actiunea introdusa prin care sa-si exprime pozitia procesuala, va trebui sa solicitati incuviintarea citarii prin publicitate., deci se va amana.
Acestea sunt disp. legale:
art.95 c.proc.civ.
Cand reclamantul invedereaza ca, desi a facut tot ce i-a stat in putinta, nu a izbutit sa afle domiciliul paratului, presedintele instantei va dispune citarea acestuia prin publicitate. Citarea prin publicitate se face afisandu-se citatia la usa instantei.
Citatia se publica si in Monitorul Oficial al Romaniei sau intr-un ziar mai raspandit, in cazurile in care presedintele judecatoriei sau completul de judecata apreciaza ca o asemenea masura este necesara. Afisarea, precum si publicarea citatiei in Monitorul Oficial sau intr-un ziar mai raspandit se fac cu cel putin 15 zile inainte de data fixata pentru judecata.
Daca paratul se infatiseaza si dovedeste ca a fost citat prin publicitate cu rea-credinta, toate actele de procedura ce au urmat incuviintarii acestei citari vor fi anulate, reclamantul putand fi sanctionat cu amenda si obligat la despagubiri, potrivit legii.
Aceasta modalitate de citare se face la fiecare termen de judecata pana la finalul procesului cu conditia aparitiei publicarii cu minim 15 zile inainte de termenul de judecata.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Am citit ca Legea 202/2010 simplifica lucrurile, "Mica Reformă in justiţie". Am inteles ca te poti prezenta la starea civila sau la un notar si sa ceri divortul si ca dupa 30 de zile daca nu sunt modificari, se aproba si ni se da certificatul de divort. Eu acum ma duc acasa si voi face toate demersurile pentru a obtine divortul, dar am inteles ca este OBLIGATORIU ca peste 30 de zile sa ma intorc si sa semnez ca nu m-am razgandit si ca sunt in continuare de acord cu divortul. Problema este ca nu ma pot duce cand vor ei, cum ar trebui sa procedez? Se poate imputernici un avocat pentru a se prezenta in locul meu? Trebuie sa ma prezint pentru procedura de divort la acelasi oficiu al starii civile unde ne-am casatorit? Fiindca nu stiu mai multe despre aceasta lege,nu stiu cum sa procedez, pentru ca am inteles ca daca nu prezint dupa acele 30 de zile, procedurile se anuleaza si raman in continuare casatorita. Cert este ca eu pot sa merg o singura data acasa, cat sa deschid procedura de divort, dupa 30 de zile nu ma pot reintoarce. Ce este mai bine sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfaturi de divort puffy_25 puffy_25 Buna ziua,sunt casatorita de 8 ani dar de 2 ani am parasit caminul conjugal de un an incerc sa divortez prima oara am incercat fara avocat am depus actele ... (vezi toată discuția)
Cate termene pot fi? valymony valymony sapt viit am un proces micsorare pensie,am solicitat a se judeca si in lipsa partilor,dak fosta sotie nu se prezinta la proces se amana sau se judek in ... (vezi toată discuția)
Divort mdinga2003 mdinga2003 Azi am fost sa dau divort de sotia mea ea fiind plecata din tara de 7 ani si nu ami am legatura cu ea de 2 ani mia dat acordul verbal sa divortez si am auzit ... (vezi toată discuția)