avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia in continuare de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia in continuare de indemnizatie de somaj?

Buna.
Sunt mamica de 5 luni si beneficiez de indemnizatie de somaj pana in decembrie a.c., deoarece nu am acel stagiu de 1 an pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil; as dori sa stiu daca pot, in continuare, sa beneficiez de indemnizatie de somaj in cazul in care sunt din nou insarcinata.
Din 13 feb. a.c. (2010) am inceput somajul, apoi din luna aprilie a.c. s-a suspendat (somajul) datorita concediului de maternitate, iar din luna septembrie pana in luna decembrie 2010 voi beneficia de aceasta indemnizatie de somaj. Deci, intrebarea mea este DACA raman insarcinata pana la sfarsitul indemnizatiei de somaj AS PUTEA SA PRIMESC IN CONTINUARE ACEASTA INDEMNIZATIE?!?!?:)
MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:32, 18 Noiembrie 2010
Numai daca reusiti sa prelungiti perioada de somaj cu concedii medicale in asa fel incat sa puteti lua din nou concediu de maternitate cat timp sunteti in somaj.
m-am asteptat la cu totul altfel de raspuns.
in fine, cu toate ca nu beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil datorita faptului ca nu am acel stagiu de cotizare consecutiv de 1 an anterior nasterii copilului, acum, sunt in somaj care imi va expira in decembrie 2010.
In acest timp scurt, ramas, daca raman insarcinata as putea beneficia ,in cazul in care declar acest "lucru" la AJOFM, DE ACEASTA INDEMNIZATIE DE SOMAJ IN CONTINUARE?
DACA DA, CUM E POSIBIL; DACA NU, DE CE?
1. Imi pare rau ca nu v-am dat raspunsul asteptat (care o fi acela?).
2. AJOFM nu este totuna cu un angajator pe care sa-l anuntati ca sunteti gravida si sa nu va poata concedia. AJOFM nu este sub jurisdictia Codului muncii.

3. Va redau din OUG 158/2005, pentru a intelege conditiile pentru plata indemnizatiei de maternitate:

Art. 1 - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;
C. beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele care nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate să desfăşoare activităţi independente.
...
Art. 2 - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la alin. (1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.
Art. 3 - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

4. Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate si incheiati un contract de asigurare si veti beneficia apoi de indemnizatie pentru concediu de maternitate platit de aceasta.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)
Prenatal roxana.sike roxana.sike Buna,ma aflu intr-o situatie ciudata pt care nu am gasit raspunsuri la institutiile publice. Sunt insarcinata ,ar trebui sa nasc undeva dupa data de 20 ... (vezi toată discuția)
Post/pre natal plus indemnizatia de crestere copil ElenaTarna ElenaTarna Buna! sunt insarcinata in 7 luni jumatate. In prezent sunt studenta in anul 4 la facultate la zi; Am inteles ca dupa noua lege primesc si eu indemnizatie chiar ... (vezi toată discuția)