avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal

Buna,ma aflu intr-o situatie ciudata pt care nu am gasit raspunsuri la institutiile publice.
Sunt insarcinata ,ar trebui sa nasc undeva dupa data de 20 februarie.
Contractul la locul de munca a fost pe perioada Nedeterminata,contract care s-a incheiat in luna a 8 a in data de 14 ,cu acordul partilor; din cauza unor neintelegeri cu angajatorul.memtionez ca nu am depus actele pt somaj,cand am incetat contractul de munca eram insarcinata in mai bine de 3 luni,mentionez ca asigurarea medicala s-a pastrat automat deoarece contractul de munca a incetat cand eu eram deja insarcinata.atat de la cas cat si medicul,de familie mi-au spus ca beneficiez si de concediu prenatal si postnatal,am primit de la medicul de familie hartie pt cas pt primirea indemnizatiei prenatale,insa cand am ajuns cu actele mi-au sous ca nu mai primesc concediu prenatal pt ca contractul de munca era pe per nedeterminata.va rog sa ma ajutati,sa imi spuneti ce si cum primesc,ce pot sa fac;de maternitate stiu ca beneficiez pt ca am vechimea necesara in campul muncii.va multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:55, 29 Decembrie 2017
Pacat ca nu ati cerut informatiile necesare atunci cand v-ati dat demisia.
Nu aveti dreptul de concediu de maternitate, intrucat nu sunteti angajata si nu este achitata de nimeni contributia pentru concedii si indemnizatii (aceasta contributie o achita angajatorul sau agentia de somaj).

OUG nr.158/2005:

ART. 1*)
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;
C. beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

ART. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

ART. 3
Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.



Veti putea beneficia de CCC doar daca în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, ati realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau v-ati aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si postnatal roxana.sike roxana.sike Buna,ma aflu intr-o situatie ciudata pt care nu am gasit raspunsuri la institutiile publice. Sunt insarcinata ,ar trebui sa nasc undeva dupa data de 20 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal? iulia4alfred iulia4alfred Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Frecventez o postliceala dar care nu este de stat. (Carol Davilla). Acum sunt in anul al II-lea. Intrebarea mea este daca pot ... (vezi toată discuția)