avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil in concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil in concediu crestere copil

Buna ziua. Ma numesc Cristina si sunt in concediu de crestere copil pana pe data de 30.04.2011. Acum sunt insarcinata si urmez sa nasc in perioada 20-25 mai 2011, dupa ce se termina concediul de crestere pentru primul copil.
Intrebarea mea este ce venituri se vor lua in calcul pentru indemnizatia celui de-al doilea copil si daca este obligatoriu sa ma reintorc la serviciu o anumita perioada inainte de nastere sau imi pot lua concediu prenatal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:01, 18 Noiembrie 2010
citat din OUG 148/2005 - persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei
1. Fiind vorba de o pauza intre CCC1 si CCC2 trebuie ca la ncetarea CCC1 sa faceti o cerere catre angajator pentru incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. In prima zi de munca prezentati certificatul medical pentru concediul de maternitate (pre si postnatal) dupa care stiti cum sa intrati in CCC2.
3. Va redau din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuare concediu crestere copil m2oni m2oni In ce conditii se prelungeste concediul de crestere copil si automat si indemnizatia.? Primul copil este nascut in luna ianuarie 2010. Cand ar trebui sa se ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil nico1_ro nico1_ro Sunt in crestere copil, primul copil implineste 2 ani pe 5 decembrie 2010, al doilea copil se va naste pe 7 ianuarie 2011. 1. Cum se calculeaza indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Continuare ccc Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc! (vezi toată discuția)