Dau o bere cui reuseste sa gaseasca o solutie in speta de fata:
In timpul casatoriei sotia a luat un imprumut DE NEVOI PERSONALE, doar pe numele ei, garantat cu ipoteca pe apartamentul parintilor sotului! (singurul imobil din proprietatea acestora). Evident, demersul s-a facut cu acordul tuturor partilor, in ideea de a ajuta "porumbeii" la inceput de drum :-)
Dupa divort, madam spune ca nu mai vrea sa plateasca si fostul sot sa acopere singur intreaga rata, altfel parintii lui raman pe drumuri.
Ca argumente spune ca ii cedeaza lui un teren cumparat din acel imprumut de nevoi personale (care teren valoreaza cam nimic).
Fostul sot nu are niciun bun pe numele lui, nici sursa de venit in aceasta perioada.
Doamna exclude o tranzactie de genul: amandoi platesc 1/2 din credit si terenul (independent ca subiect) se imparte 1/2. Deci nu exista conciliere pe subiect.
Mai mult, doamna a folosit in tot acest timp (inainte, in timpul si dupa casatorie) un autovehicul care a insistat sa ii ramana ei, si il plateste in continuare. Intre timp, fostul sot (proprietarul automobilului) a descoperit ca ultimele rate nu sunt platite la masina!
Deci si inselat (motivul divortului), si cu banii luati (vreo 45.000 euro), si cu ipoteca pe casa parintilor, si cu masina proprie pe cale de a fi recuperata de firma de leasing.
Bun, si acum ca ati zambit, ce solutie vedeti?
Care sunt sansele intr-un proces de partaj, asfel incat sa se decida ca sotul (care nu apare in actele imprumutului de nevoi personale) sa ii plateasca foste sotii 1/2 pe motiv ca amandoi trebuie sa suporte "paguba" (si sa salveze casa parintilor lui) + terenul (singurul bun dobandit in timpul casatoriei) sa se imparta in mod egal?
Apoi, daca femeia nu isi plateste jumatatea ei, i se poate pune poprire pe salariu?
Daca o poprire de 1/3 din salariu nu acopera jumatatea ei de rata, ce poate face banca?
Daca aveti nevoie de intrebari lamuritoare, sunt aici... :-)
buna ziua.
se pare ca doamna a fost destul de inteligenta . B-)
puteti face partaj in privinta terenului, acesta fiind asa cum ati precizat singurul bun comun al sotilor.
referitor la credit , eu as sfatui pe sot sa nu plateasca dansul ratele , intrucat titular de credit este fosta sotie.
parintii sotului, pt. a evita sa li se execute silit imobilul gajat, pot proceda dansii la plata ratelor bancare ( pastrand toate dovezile in acest sens !! ) si ulterior o pot da in judecata pe doamna respectiva, printr-o actiune in pretentii, in vederea recuperarii sumelor de bani platite cu titlu de rate bancare , pt creditul contractat de doamna respectiva.
masina daca este bun propriu achizitionat de sot anterior casatoriei, o solutie ar fi ca acesta sa se duca pur si simplu la fosta sotie si sa-si ia masina inapoi .
sau sa o notifice sa-i restituie autovehiculul, in caz contrar putand sa-i faca plangere penala pt. furt.
dar daca auto este cumparat in timpul casatoriei, chiar daca este pe numele sotului, reprezinta tot un bun comun si va intra in masa partajabila a bunurilor comune.
Stimabililor...dar banca ce zice?
Ca totusi e personajul principal in sarada asta!
De ce ziceti ca e asa complicat?
1. Cum a fost utilizat imprumutul obtinut de d-na cu garantia parintilor? Doar pentru teren? Se incadreaza la datoriile contractate pentru nevoile casatoriei, conform C. familiei? In orice caz, la un eventual partaj, d-na cea desteapta ar trebui sa invoce acest aspect! Sa nu uitam ca legea romaneasca prevede partajul bunurilor, nu si al datoriilor:))
2.S-ar putea schimba garantia creditului cu ipoteca pe terenul cumparat? Chiar nimic nu mai valoreaza?
3.Prima masura in caz de executare silita va fi ca executorul sa ii popreasca d-nei salariul si conturile bancare. Executarea silita imobiliara dureaza mai mult, in schimb poprirea se infiinteaza fara somatie si alte formalitati.
Garantii ipotecari, terti, vor putea cere executorului sa se indrepte asupra bunului lor numai dupa ce vor fi executate bunurile proprietatea personala a debitorului, in cazul in care nu au renuntat la beneficiul de discutiune.
4.plata ratelor creditului de catre garantii ipotecari este o varianta, dar una costisitoare. Dpdv juridic, daca si-ar permite garantii sa plateasca creditul ei ar avea drept de regres impotriva doamnei foste nore. Doar sa aiba ce sa-i ia in regres:((
Domnul fiu poate lua el un credit, cu care sa furnizeze parintilor banii necesari pentru ca ei, in nume propriu ( si nu fiul fost sot) sa stinga creditul d-nei, si apoi sa faca regres.
5. Masina domnului, pe care o foloseste d-na, poate sa o ia inapoi cum s-a descris in mesajul de la roxanel. Asta daca o mai vrea: poate si sa cesioneze contractul de leasing catre doamna, avand in vedere ca masina a fost uzata de aceasta in toata perioada trecuta.
Atentie, fiind in leasing, masina nu este inca un bun in proprietate, deci nu ar intra la partaj!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj interesant
FCF
Dau o bere cui reuseste sa gaseasca o solutie in speta de fata:
In timpul casatoriei sotia a luat un imprumut DE NEVOI PERSONALE, doar pe numele ei, ... (vezi toată discuția)