avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca cineva primeste o pensie de urmas si este in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca cineva primeste o pensie de urmas si este in varsta de 55 ani, poate beneficia si de pensie de vaduva?

M-ar interesa care sunt criteriile de acordare a pensiei de vaduva , in situatia in care la momentul actual persoana respectiva beneficiaza de o pensie de urmas . Exista vreo solutie? sau este incompatibila situatia de a beneficia de ambele indemnizatii ? mentionez ca varsta este de 55 de ani . Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Conrad , utilizator 16:32, 19 Noiembrie 2010
Doamna / Domnule, va rog sa-mi spuneti ce intelegeti prin "pensie de vaduva". Aceasta categorie de pensie nu exista si am senzatia ca va referiti la o indemnizatie (pensiile se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat iar indemnizatiile din bugetul de stat). Reveniti cu detalii.
Gabriela Pintea a scris:

Doamna / Domnule, va rog sa-mi spuneti ce intelegeti prin "pensie de vaduva". Aceasta categorie de pensie nu exista si am senzatia ca va referiti la o indemnizatie (pensiile se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat iar indemnizatiile din bugetul de stat). Reveniti cu detalii.

ma rog nu sunt tocmai in tema, dat fiind faptul pt care cer aici raspunsuri, auzeam de o suma de bani ,( pensie indemnizatie nu stiu in care categorie intra ) care poate sa le primeasca mama mea care are in prezent pensie care a fost preluata de la tatal meu , ea avand pensie de boala era mai rentabil sa preia pensia tatalui meu decedat . Deci acestea ar fi datele problemei , si nu stiu daca poate aplica pt acest venit suplimentar .
:) Normal ca nu sunteti in tema, nu asta este problema. Problema este sa inteleg la ce va referiti, ca sa va dau un raspuns corect. Ati auzit de o suma de bani dar de un temei legal n-ati auzit? Pentru ca nu reusesc sa-mi dau seama decat ca mama dvs., beneficiar de pensie de invaliditate, a optat pentru pensia de urmas intrucat era mai avantajoasa.

Ca regula generala, in sistemul public de pensii nu se pot cumula doua sau mai multe pensii. In schimb, se poate cumula o pensie cu una sau mai multe indemnizatii. Daca tatal dvs. beneficia si de o indemnizatie in baza unei legi speciale (de exemplu Legea nr. 189/2000 sau Legea nr. 309/2002), mama dvs. poate beneficia si ea de o indemnizatie.

Later edit

Daca va referiti la ajutorul pentru sotii supravietuitori reglementat prin Legea nr. 578/2004, acesta se acorda persoanelor care au implinit varsta standard de pensionare (nu e cazul mamei dvs., intrucat beneficia de pensie de invaliditate) si in conditiile in care pensia pe care o incaseaza este mai mica de 364 lei.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

:) Normal ca nu sunteti in tema, nu asta este problema. Problema este sa inteleg la ce va referiti, ca sa va dau un raspuns corect. Ati auzit de o suma de bani dar de un temei legal n-ati auzit? Pentru ca nu reusesc sa-mi dau seama decat ca mama dvs., beneficiar de pensie de invaliditate, a optat pentru pensia de urmas intrucat era mai avantajoasa.

va mulumesc pentru raspunsuri. o zi deosebit de frumoasa va doresc tuturor :)

Ca regula generala, in sistemul public de pensii nu se pot cumula doua sau mai multe pensii. In schimb, se poate cumula o pensie cu una sau mai multe indemnizatii. Daca tatal dvs. beneficia si de o indemnizatie in baza unei legi speciale (de exemplu Legea nr. 189/2000 sau Legea nr. 309/2002), mama dvs. poate beneficia si ea de o indemnizatie.

Later edit

Daca va referiti la ajutorul pentru sotii supravietuitori reglementat prin Legea nr. 578/2004, acesta se acorda persoanelor care au implinit varsta standard de pensionare (nu e cazul mamei dvs., intrucat beneficia de pensie de invaliditate) si in conditiile in care pensia pe care o incaseaza este mai mica de 364 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie de urmas cu indemnizatoe cf. og 105/1999 ietim ietim Pana acum o luna, mama mea a beneficiat de indemnizatie acordata cf. OG. 105/1999 fiind persecutata etnic. Ea nu a beneficiat de nici o alta forma de venituri. ... (vezi toată discuția)
Pensie sotie supravetuitoare si ajutor lunar catana aurora cristina catana aurora cristina Acum 4 luni taticul meu a decedat , am depus cerere la casa de pensii Neamt pentru acordare pensie de urmas pentru mama, deoarece avea 136 lei pensie de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de vaduva livisor27 livisor27 sunt angela p. am 64 de ani.momentan am pensie de urmas.sotul a decedat pe 6 dec 2012.la acel moment el avea pensie de drept in valoare de 763 lei,iar eu tot ... (vezi toată discuția)