Doamna / Domnule, va rog sa-mi spuneti ce intelegeti prin "pensie de vaduva". Aceasta categorie de pensie nu exista si am senzatia ca va referiti la o indemnizatie (pensiile se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat iar indemnizatiile din bugetul de stat). Reveniti cu detalii.
:) Normal ca nu sunteti in tema, nu asta este problema. Problema este sa inteleg la ce va referiti, ca sa va dau un raspuns corect. Ati auzit de o suma de bani dar de un temei legal n-ati auzit? Pentru ca nu reusesc sa-mi dau seama decat ca mama dvs., beneficiar de pensie de invaliditate, a optat pentru pensia de urmas intrucat era mai avantajoasa.
va mulumesc pentru raspunsuri. o zi deosebit de frumoasa va doresc tuturor :)
Ca regula generala, in sistemul public de pensii nu se pot cumula doua sau mai multe pensii. In schimb, se poate cumula o pensie cu una sau mai multe indemnizatii. Daca tatal dvs. beneficia si de o indemnizatie in baza unei legi speciale (de exemplu Legea nr. 189/2000 sau Legea nr. 309/2002), mama dvs. poate beneficia si ea de o indemnizatie.
Later edit
Daca va referiti la ajutorul pentru sotii supravietuitori reglementat prin Legea nr. 578/2004, acesta se acorda persoanelor care au implinit varsta standard de pensionare (nu e cazul mamei dvs., intrucat beneficia de pensie de invaliditate) si in conditiile in care pensia pe care o incaseaza este mai mica de 364 lei.
~ final discuție ~