avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... asociatii si fundaþii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

asociatii si fundaþii

O autoritate publica locala (consiliu judetean) poate participa cu aport la capitalul unei asociatii care nu este declarata de utilitate publica si are un obiect de activiate (zootehnie) situat în afara sferei de activitate şi de atributii legale ale acestei autoritati publice (consiliu judetean). Consider că în spiritul legii nr.215 din 2001 şi OG 26 din 2000 această alocare de resurse financiare publice este nelegala. Astept cu interes un raspuns competent.
Cel mai recent răspuns: zsolt956 , utilizator 05:52, 20 Noiembrie 2010
Da, poate fi membru fondator al unui ONG daca exista o hotarare a Consiliului Judetean in acest sens si poate participa cu sume de bani la constituirea patrimuniului initial al ONG-ului.
Stimate consilier juridic!!!dar care ar fi temeiul legal concret??? Problema e mai complexa decat un raspuns asa neconcludet si formal
Art. 4 din Og nr.26/2010 prevede : Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.

Prin urmare, din acest text de lege nu reiese daca este vorba numai despre persoane fizice sau juridice. Iar acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem(ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus).

În exercitarea atribuţiilor prevăzute la art.91 alin. (1) lit. e) din Legea nr.215.2001, consiliul judeţean:
a) hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice romane ori străine, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public judeţean
....
Multumesc frumos pentru răspuns şi fiind vorba de alocarea unor resurse publice şi nu private cele mentionate trebuie completat cu unele prevederi exprese din Legea nr.215/2001:
ART. 87 (1) Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice locale, constituita la nivel judetean pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean.
coroborat cu:
ART. 1 (1) Prezenta lege reglementeaza regimul general al autonomiei locale, precum si organizarea si functionarea admnistratiei publice locale.
(2) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
g) organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean - denumirea generica ce include:
5. asociatii, fundatii si federatii recunoscute ca fiind de utilitate publica, in conditiile legii. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii si filiale ZAdrianP ZAdrianP Buna ziua, Speta: Daca o Asociatie deja infiintata (persoana juridica de drept privat) transmite o solicitare unui consiliu judetean (autoritatea ... (vezi toată discuția)
Funcționare asociație de dezvoltare intercomunitară calsn1313 calsn1313 Alineatul (1) al art. 13 din Legea nr. 215/2001 statuează faptul că asociațiile de dezvoltare intercomunitară sunt conduse de un consiliu de ... (vezi toată discuția)
Numar membrii fondatori ong Camelia Nicolae Camelia Nicolae Buna! Se poate ca un ONG sa fie infiintat cu 4 membrii fondatori sau trebuie sa fie numar impar? Multumesc. (vezi toată discuția)