Buna ziua,
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu citeva lamuriri intr-o problema legata de situatia mea.Ca urmare a crizei prin care trecem firma la care lucrez pe postul de conducator auto si care are ca obiect de activitate=codul 4311 va face restringeri de personal.Concret din cele 8 persoane care suntem pe diferite functii vor ramine incepind cu luna ianuarie 2 persoane.Am fost anuntat ca mi se va da 1 salariu compensator dar eu stiu ca fiind sofer se aplica CCM LA NIVEL NATIONAL ,PE RAMURA TRANSPORT si in acest caz ar trebui sa beneficiez de cel putin 6 salarii.Neavind experienta juridica apelez cu incredere la ajutorul celorlalti utilizatori si al dvs.Concret ma intereseaza daca si ce articol se alica in acest caz,asta deoarece raspunsul de la firma mea a fost ca prevederile unui contract colectiv de munca se aplica doar daca societatea ar fi semnat un astfel de contract la nivel national.Probabil am scris prea mult dar am dorit sa ofer cit mai multe detalii pentru a primi un raspuns cit mai exact,cu multumiri
Buna, cod caen 4311 tine de ramura constructii, ramura in care nu cred ca este contract colectiv valabil in acest moment, deci se va aplica contractul colectiv la nivel national adica 1 salariu compensatoriu. Faptul ca tu esti sofer nu inseamna ca ti se aplica contractul pe ramura transport. Daca nu exista contract valabil pe ramura firmei atunci se va aplica contractul colectiv la nivel national.
Prevederile contractelor colective se aplica si daca societatea nu a semnat pentru un astfel de contract.
Codul muncii
Art. 241. [întinderea efectelor contractului colectiv de muncă]
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)