avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufructul viager

Buna seara,doresc sa va intreb,in legatura cu dreptul de uzufruct,deci,in cazul meu:
Am un partener de viata ,cu care traiesc impreuna de 18 ani,nu suntem casatoriti si nici nu intentionam asta,de curand el a achizitionat un imobil,unde pe mine ma trecut in contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager.
Doresc sa stiu daca acest drept dobandit de mine,va putea fi contestat cumva,de urmasii lui(are 2 baieti dintr-o casatorie anterioara),la un moment dat ?
Si daca puteti mai exact sa imi explicati,daca proprietarul acual(partenerul meu) decedeaza,eu primesc dreptul de proprietar?
Cel mai recent răspuns: alf & alf , utilizator 16:51, 20 Noiembrie 2010
Nu , dreptul dvs. este unul viager , astfel incat se va stinge la moartea dvs.Mostenitorii imobilului vor fi tinuti sa respecte acest drept.Nu veti primi dreptul de proprietate in caz de deces al partenerului dvs.
Dreptul dvs. nu poate fi contestat de mostenitorii lui.
In caz de deces, nuda proprietate o culeg mostenitorii lui, dvs. veti avea in continuare dreptul de uzufruct, si nu vor trebui sa vi-l respecte.
Dvs. aveti dreptul de a locui so de a va folosi de acest imobil in tot timpul vietii dvs.Nimeni nu va mai poate lua acest drept. Nu veti insa niciodata proprietara , nici dupa decesul sotului dvs. Mostenitorii acestuia nu pot contesta nicaieri dreptul dvs. fiind obligati sa il respecte pana la decesul dvs. Nu va pot impiedica sa folositi imobilul si nici nu vor avea dreptul sa locuiasca cu dvs dupa decesul sotului.Ei vor do0bandi dupa moartea acestuia doar dreptul la mostenire, si nuda proprietate a imobilului urmand ca posesia propriu-zisa sa le revina dupa moartea dvs.
Av.Ioana Cazacu
Multumesc foarte mult pentru raspunsurile prompte,insa este un cuvant al carui inteles ,nu cred ca il percep eu prea bine:">,deci,daca sunteti amabili,ce este defapt nuda proprietate?
V-asi ruga daca puteti sa imi explicati in termeni populari:).
Multumesc anticipat.
Exista dreptul de proprietate, pe care poate avea o persoana, cu toate atributele lui: posesia , folosinta si dispozitia.Insa un proprietar poate sa cedeze unul sau mai multe din aceste atrribute, asa cum s-a intamplat in cazul dvs: partenerul dvs. v-a cedat uzufructul, adica dreptul de a folosi bunul si a-i culege fructele.Prin aceasta el a devenit nud proprietat, adica a dezmembrat dreptul sau de proprietate.El acum mai are doar dreptul de a instraina bunul, insa dreptul dvs. nu poate fi atins, astfel incat noul proprietar va fi obligat sa il respecte.

Alte discuții în legătură

Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
As vrea sa adresez niste intrebari Alyn007 Alyn007 1.Ce inseamna - nuda proprietate 2.Ce inseamna - uzufructu viager Tatal meu primeste - (nuda proprietate) Bunica primeste - (uzufructu viager) Poate ... (vezi toată discuția)