avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... as vrea sa adresez niste intrebari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

as vrea sa adresez niste intrebari

1.Ce inseamna - nuda proprietate
2.Ce inseamna - uzufructu viager
Tatal meu primeste - (nuda proprietate)
Bunica primeste - (uzufructu viager)
Poate Bunica mea sa sparga actu casei fara Tatal meu ??
Si sa dea casa altcuiva ??
Cel mai recent răspuns: Marius Negut , Consilier juridic 22:35, 8 Mai 2011
Tatal dumneavoastra este proprietarul casei, doar ca, pe durata vietii bunicii dumneavoastra aceasta are dreptul de a locui si de a folosi aceasta locuinta, tatal dumneavoastra neputand sa-i stanjeneasca acest drept.
Banuiesc ca e vorba de un contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct in favoarea bunicii ... in acest caz bunica poate cere rezolutiunea contractului doar in cazul in care tatal dumneavoastra nu respecta clauzele contractului.
Inseamna ca dreptul de proprietate este dezmembrat, astfel incat tatal dvs. detine dreptul de dispozitie iar bunica folosinta .Orice ar dori sa faca depind unul de celalalt , bunica are acel drept atata timp cat va fi in viata.Apoi, tatal isi reintregeste dreptul de proprietate.
Proprietatea asupra a ceva are trei atribute (sau parti) care se distribuie in doua:
- usus (folosirea) + fructus (culegerea roadelor) => uzufruct
- abusus (dreptul de instrainare) => nuda proprietate

Altfel spus, bunica il va folosi si va putea incasa chirii (daca ar vrea sa faca asta), dar nu il poate instraina. Tatal il poate instraina, dar doar sub conditia conservarii uzufructului bunicii. Adica nu o sa cumpere nimeni o casa cu bunica in ea.

Uzufructul bunicii se va stinge prin deces, si in acel moment, tatal va putea locui in proprietate / vinde fara restrictii.

Vedeti mai multe si aici www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
eumarian, utilizator
Dreptul de uzufruct este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, întrucât titularul acestuia deține numai o parte din atributele dreptului de proprietate. Proprietarul bunului păstrează practic numai dreptul de a dispune de bun în sens juridic, respectiv ar putea încheia, de exemplu, un contract de vânzare - cumpărare cu privire la bunul în cauză; în cazul existenței unui drept de uzufruct, proprietarul este desemnat prin expresia "nud proprietar", iar dreptul său "nudă proprietate".
Uzufructul viager este dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar.
Bunica poate cere rezolutiunea contractului numai daca dovedeste ca tatal nu a respectat dreptul de renta viagera,constituit prin contract.
Pana la desfacerea contractului,tatal are dreptul de dispozitie asupra nudei proprietati(imobiluilui respectiv).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager alf & alf alf & alf Buna seara,doresc sa va intreb,in legatura cu dreptul de uzufruct,deci,in cazul meu: Am un partener de viata ,cu care traiesc impreuna de 18 ani,nu suntem ... (vezi toată discuția)