avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mosteniri. Ce inseamna dreptul de uzufruct viager?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mosteniri. Ce inseamna dreptul de uzufruct viager?

Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei??

Se poate face un credit cu ipoteca -acea locuinta -dacă exista acest contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager sau trebuie sa semneze mama la bancă ?

Ce înseamnă concret ---dreptul de uzufruct viager ?
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
lacryg, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:01, 30 Iulie 2015
Mă dau în vânt după asemenea întrebări, care ar fi trebuit adresate unui avocat inainte de a da cu plaivazul la notar.

Uzufructul este un dezmembrământ al dreptului de proprietate (care are 3 atribute: usus, fructus şi abusus).

usus + fructus = uzufruct Aceste atribute apartin uzufructuarului si inseamna dreptul de a se folosi de bun (de bunul altei persoane/nud proprietar) şi de a-i culege fructele (fructele civile se numesc si venituri ...precum chiriile).

Altfel spus, pana la moartea uzufructuarului (fiindca in acest caz uzufructul este viager) dvs., în calitate de nud proprietar, aveti ... (metaforic exprimat) "dreptul" de plati impozit pe proprietate, "dreptul" de a va admira proprietatea de dincolo de uşă ... Sau o puteti folosi (locui), dar numai cu îngăduinţa uzufructuarului.

Nuda proprietate poate fi ipotecata (art 2352 cod civil)...teoretic. Practic, vedeti dvs. la banca ce ...idei au in speta concretă.

Instainarea cu titlu oneros (vânzarea din speţă) catre un descendent (dvs. in speţă) este prezumata a fi donaţie dacă instăinarea s-a facut cu rezerva uzufructului, ... (mai sunt si altele, dar nu ne intereseaza in speţă).

Prezumtia opereaza in favoarea ...descendentilor (in această speţă)

Aceasta inseamna ca fratii dvs., dupa decesul mamei, ar putea (nu-i obligă nimeni) să pretindă rezerva succesorala DACA aceasta le-a fost incalcata. (si le-ar fi incălcată dacă, la momentul decesului mamei dvs., s-ar constata că această locuinta ar fi fost şi singurul bun de valoare ...dacă nu vi l-ar fi dat dvs. şi nu mai are şi alte bunuri).
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As vrea sa adresez niste intrebari Alyn007 Alyn007 1.Ce inseamna - nuda proprietate 2.Ce inseamna - uzufructu viager Tatal meu primeste - (nuda proprietate) Bunica primeste - (uzufructu viager) Poate ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager alf & alf alf & alf Buna seara,doresc sa va intreb,in legatura cu dreptul de uzufruct,deci,in cazul meu: Am un partener de viata ,cu care traiesc impreuna de 18 ani,nu suntem ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)