avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... distribuitor moneda electronica .... obigatoriu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

distribuitor moneda electronica .... obigatoriu licenta?

Buna ziua,

Reprezint o PJ romana care doreste sa presteze in Romania servicii de distributie si rascumparare de moneda electronica catre clienti persoane fizice din Romania.

Stie cineva care este legea [b]in vigoare care reglementeaza aceasta activitate si care sunt cerintele legale de indeplinit pentru a desfasura aceasta activitate in Romania, in special care este valoarea capitalului minim initial.

Pe site-ul Ministerului de Finante se afla in dezbatere publica Proiectul de lege privind activitatea de emitere de moneda electronica. In acest proiect legislativ este inclusa si activitatea comerciala de distribuire si rascumparare de moneda electronica dar nu este specificat ce conditii trebuie sa indeplineasca o PJ pentru a putea desfasura o astfel de activitate, care este capitalul minim si cum anume se obtine autorizarea de functionare.

Stiu ca este un domeniu nou de activitate si legislatia nu este prea clara, dar trebuie sa existe o posibilitatea de a efectua o astfel de activitate comerciala in mod legal pana sa intre in vigoare noile reglementari transpuse din legislatia Europeana.

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 08:46, 21 Noiembrie 2010
Pai daca este in dezbatere un proiect de lege pe tema care te intereseaza, atunci sa asteptam legea sa intre in vigoare.
Cred ca ar fi bine sa studiezi legea 93/2009, poate gasesti ceva ca sa propui a fi inclus in proiectul de lege de care ai amintit.
Bafta!
cazacioc a scris:
Pai daca este in dezbatere un proiect de lege pe tema care te intereseaza, atunci sa asteptam legea sa intre in vigoare.


Din pacate, la cat interes isi dau guvernantii nostri pentru actul legislativ ... mai repede adoptam moneda euro decat cea electronica.
IN plus, daca ar fi sa asteptam dupa mult promisele legi mai bune si mai clare, ar fi trebuit sa nu facem nimic in ultimii 20 de ani.

cazacioc
Cred ca ar fi bine sa studiezi legea 93/2009, poate gasesti ceva ca sa propui a fi inclus in proiectul de lege de care ai amintit. Bafta!

Vorbe-n vant.

PS: Multumesc pentru incurajare.
Ultima modificare: Duminică, 21 Noiembrie 2010
eMXteam, utilizator
M-am documentat putin despre "moneda electronica". Am sa redau un pasaj dintr-un referat publicat pe internet la pag.[ link extern ] .
"ECash reprezinta un exemplu de sistem electronic de plati, care foloseste posta electronica sau Web-ul pentru implementarea unui concept de portofel virtual. A fost dezvoltat de catre firma DigiCash Co. din Olanda, firma fondata de catre celebrul cercetator al sistemelor criptografice, David Chaum. Prima demonstratie a sistemului a fost facuta in 1994 la prima Conferinta WWW, printr-o legatura Web intre Geneva si Amsterdam. Ulterior a fost implementata de banci din SUA (Mark Twain Bank of Missouri), Finlanda si din alte tari. Este prima solutie totalmente soft pentru platile electronice.

ECash reprezinta un sistem de plati complet anonim, ce foloseste conturi numerice in banci si tehnica semnaturilor oarbe. Tranzactiile se desfasoara intre cumparator si vanzator, care trebuie sa aiba conturi la aceeasi banca. Cumparatorii trebuie sa instiinteze banca cu privire la faptul ca doresc sa transfere bani din conturile lor obisnuite in asa numitul cont eCash Mint. In orice moment, cumparatorul poate interactiona de la distanta, prin calculatorul sau, cu contul Mint si, folosind un client soft, poate retrage de aici fonduri pe discul calculatorului sau. Formatul acestor fonduri este electronic - suite de 0 si 1 protejate criptografic. Ca urmare, discul cumparatorului devine un veritabil "portofel electronic". Apoi, se pot executa plati intre persoane individuale sau catre firme, prin intermediul acestor eCash.

Principiul functionarii lui ECash - ECash are un caracter privat: desi banca tine o evidenta a fiecarei retrageri eCash si a fiecarui depozit Mint, este imposibil ca banca sa stabileasca utilizarea ulterioara a lui eCash. Aceasta proprietate se datoreaza folosirii unor criptosisteme cu chei publice RSA, cu o lungime a cheii de 768 biti. Pe langa anonimitatea platilor, eCash asigura si ne-repudierea, adica acea proprietate care permite rezolvarea oricaror dispute intre cumparator si vanzator privind recunoasterea platilor. De asemenea, prin verificare in baza de date a bancii, este impiedicata orice dubla cheltuire a lui eCash.

La fel ca si banii reali (bancnote, monede), banii electronici eCash pot fi retrasi din conturi sau depozitati, pentru a fi tranzactionati. De asemenea, la fel ca in cazul banilor fizici, o persoana poate transfera posesia unui cont eCash unei alte persoane. Insa, spre deosebire de banii conventionali, atunci cand un client plateste unui alt client, banca electronica joaca un rol aparent modest, dar esential.
ECash reprezinta o solutie de plati soft on-line, care consta in interactiunile dintre 3 entitati:

- banca, care emite monede, valideaza monedele existente si schimba monede reale pentru eCash;

- cumparatorii, care au cont in banca, din care pot incarca monede eCash sau in care pot depune monede eCash;

- vanzatorii, care accepta monede ECash in schimbul unor bunuri sau servicii.

ECash este implementat folosind criptografia cu chei publice RSA. Fiecare utilizator are propria-i pereche de chei (publica - E si privata - D). Este nevoie de un soft special pentru gestiunea eCash:

- pentru client un program numit portofel electronic (cyberwallet);

- pentru vanzator un program special eCash.

Deci va trebui sa fi licentiat (autorizat) in acest domeniu si cu siguranta autorizarea va fi de la Banca Nationala. Sa stii ca nu intamplator te-am trimis la acel act normativ, pentru ca in opinia mea cred ca emitentul unor monezi electonice , daca nu este o banca cum si scrie in referatul de mai sus, va trebui sa fie o IFN, care va fi obligatoriu autorizata de BNR si va trebui sa aiba un capital social substantial.
Sistemul de plati cu Emoneda, se va dezvolta si in Romania, cu siguranta, dar acum la noi,exista retineri si in ceea ce priveste plata cu cardul de acasa.
E mai greu sa schimbi mentalitatea sigurantei platilor cu bani fizici si de aceea proiectul de lege privind Emoneda "zace" in Parlament.
Oricum speranta nu moare niciodata!
Bafta!
Ultima modificare: Duminică, 21 Noiembrie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract ContSters154162 ContSters154162 Societatea comerciala cu raspundere limitata ar dori sa imprumute cu o suma de bani o persoana fizica; exista un model de astfel de contract? Eventual si cu ... (vezi toată discuția)
Legea 70/2015 baloghjoe baloghjoe Buna ziua. Imi puteti spune ca in cazul Banciilor este aplicabil acesta plafoare. Deci daca Banca poate sa-i elibereze in numerar un credit de nevoi personale ... (vezi toată discuția)
Contract online paptamas paptamas Buna ziua. Mi am facut o Intreprindere Individuala, in domeniul serviciilor web. Ce se intampla daca un client afla de serviciile oferite de mine, insa este ... (vezi toată discuția)