avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incapacitate de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incapacitate de munca

Exista modalitate legala prin care anagajatorul sa poata inceta CIM cu o persoana aflata in incapacitate de munca, atestata prin certificat medical?

Problema este ca se doreste eliberarea postului intr-un timp mai scurt, cunsocut fiind faptul ca persoana in cauza nu se va mai intoarce la munca.
Pe scurt, nu se doreste sa tina postul ocupat pana la 180 zile.
Cel mai recent răspuns: ginnyy , utilizator 16:37, 26 Februarie 2008
Nu inteleg de unde vine siguranta ca persoana respectiva nu se va mai intoarce la munca, insa presupun ca aveti motive bine intemeiate. In acest caz cunoscut fiind faptul ca CIM se suspenda de drept in caz de incapacitate temporara de munca si ca pe perioada suspendarii pe caz de incapacitate temporara de munca se poate incheia un alt CIM pe durata determinata, ati putea alege aceasta varianta urmand sa transformati al doilea CIM in CIM pe durata nedeterminata in momentul in care persoana respectiva se va pensiona pe caz de boala....
Pe perioada cat contractul de munca al unui salariat este suspendat, angajatorul poate incadra cu contrcat de munca pe durata determinata o alta persoana care sa-l înlocuiasca.

Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pt solutie.

Insa, pt un salariat care, subliniez, din motive medicale, nu se va mai intoarce la munca, nu ar fi mai bine ca societatea sa-i propuna incetarea contractului pe motive medicale cu acordarea unei compensatii banesti substantiale.

Cu alte cuvinte, care este castigul lui cat este in concediu medical ?
Nu zice nimeni ca nu poate exista o intelegere intre parti atata vreme cat este incheiata in termeni legali. Pe motive medicale cunosc pensionarea pe caz de boala care se intampla dupa anumite termene bine specificate, nu mai repede. Nu stiu la ce anume va referiti cand spuneti "incetarea contractului pe motive medicale". Mai exista de asemenea si concedierea pe motiv de necorespundere din punct de vedere profesional, daca este o meserie, o functie in care calitatile fizice primeaza (ex. muncitor in constructii), insa oare merita sa se ajunga la asta?
in cazul in care spuneti ... .... exista varianta pensionarii pe caz de boala si in nici un caz incetarea contractului pe motive medicale

Alte discuții în legătură

Articol desfacere contract simomagda simomagda Un salariat se afla in perioada de preaviz,concediere colectiva.Se imbolnaveste si este in concediu medical cu propunere de pensionare incapacitate de munca ... (vezi toată discuția)
Salariat în concediu Frans Frans Buna seara. Am și o problema pe care nu știu Cum sa o rezolv. Am o salariata care am aflat ca ar vrea sa se pensioneze pe caz de boala. A lipsit de la munca ... (vezi toată discuția)
Calitate de asigurat in sistemul de pensii publice minel1950 minel1950 Rog sa fiu ajutat cu o opinie pertinenta in urmatoarea problema : O persoana, salariat la Stat contribuie (cotizeaza) la Fondul de pensii publice pe toata ... (vezi toată discuția)