avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate titlu proprietate Legea 169/1997 art. III ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate titlu proprietate Legea 169/1997 art. III alin. 1

Descriu speta pe scurt.
Societatea privata X obtine un certificat de atestare al dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren in anul 1998.Ulterior in data de 30.11.2005,o persoana Y depune o cerere de reconstituire asupra unei suprafete de teren in baza Legii 18/1991,iar Prefectura emite o hotarare prin care admite propunerea emisa de Comisia Locala.Comisia Locala trimite societatii X o adresa in care precizeaza ca doreste sa-i predam suprafata de teren (ei spunand in administrare) pentru a-i reconstitui dreptul de proprietate lui Y.Precizez ca hotararea data de Comisia Judeteana in preambul vorbeste de art. 8 din Legea 18/1991,desi in zona respectiva n-a fost infiintat CAP sau IAS.Ulterior s-a emis titlu de proprietate pentru Y,care stabileste amplasamentul terenului pe terenul proprietatea lui X.
Am initiat o cerere in nulitatea titlului de proprietate in temeiul Legii 169/1997,art. III alin. 1,pct. a (i) pentru motivul ca respectivul n-a adus nicio suprafata de teren in CAP si nici nu i-a fost preluat de stat.
Ca probatoriu am solicitat celor doua Comisii - Locala si Judeteana sa depuna intreaga documentatie care a stat la baza emiterii titlului lui Y,proba cu inscrisuri si interogatoriul lui Y.
Intrebarea mea este ce alte probe as putea sa mai aduc pentru a dovedi ca zona respectiva n-a fost cooperativizata?
De asemenea ,cum se aplica prevederea art. 27 alin. 2^1 din Legea 18/1991?Adica Y se poate prevala de aceasta prevedere pentru a i reconstitui proprietatea pe un amplasament care este in Certificatul lui X?
Cam multe intrebari,dar v-as ruga sa-mi dati cateva idei privitoare la probatiune.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreicosminus , utilizator 20:56, 2 Decembrie 2008
O idee ar fi sa cercetati si inscrierile din registrul agricol, sa vedeti daca persoana respectiva a adus teren in cooperativa de productie.
Un plan de urbanism care sa ateste faptul ca terenul este in intravilan sau extravilan si ce categorie de folosinta are, precum trebuie vazut si daca la momentul la care se presupune ca suprafata de teren ar fi fost cooperativizata, imobilul astfel preluat a fost situat in extravilanul localitatii.
Important este sa nu demonstreze ca a figurat in reg. agricol cu suprafata respectiva de teren.
Puteti incerca sa obtineti si evidentele cooperativei. Atentie, pentru a va scuti de cautari inutile, raportati-va la data la care se presupune ca a fost adus in cooperativa imobilul teren.

Societatea privata X obtine un certificat de atestare al dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren in anul 1998.
Cum a obtinut acest certificat?
Proces verbal de punere in posesie, reconstituire (unei pers fizice de la care sa fi achizitionat), in ce mod a obtinut acest certificat?
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2008
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
Pai exact acesta este motivul actiunii in nulitate.In localitatea respectiva nu s-a constituit o cooperativa agricola de productie.Deci nu avem un motiv sa cautam prin registre.Dar cum demonstrez instantei ca acolo n-a fost CAP?
Certificatul de proprietate a fost emis de fostul Minister al Industriei in baza HG 834.
H.G. nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri detinute de societatile comerciale cu capital de stat?
Puteti proba faptul ca zona nu a fost cooperativizata solicitand informatii (in scris) cu privire la cooperativizarea acesteia.
Puteti incepe cu o solicitare in acest sens adresata Consiliului Local al localitatii respective.

In cazul in care solicit nulitatea absoluta a unui titlu de proprietate in sensul de a se radia o suprafata din acest titlu care face obiectul art. 23(1) din Lg.18/1991 modif prin legea 169/1997 trebuie sa mai fac dovada ca persoana care cere nulitatea titlului a formulat cerere de reconstituire?
Speta pe scurt: S-a eliberat un titlu de proprietate, de pe urma unui defunct, titlu care are ca titulari numai cativa din mostenitorii defunctului.
In plus fata de cei trecuti pe titlu, alt mostenitor vrea sa anuleze acest titlu in sensul de a se radia din acest titlu o suprafata intravilana care a fost testata de defunct acestuia (prin testament autentic), pe motivul ca face obiectul art. 23 (1) din legea 18/1991 modif. prin legea 169/1997.
In testament se specifica expres ca defunctul ii testeaza acestuia un loc de casa format din terenul care face obiectul spetei cat si o casa. Casa, ulterior a fost demolata de defunct.
In prezent, terenul are destinatia de vie si este intravilana in continuare.
Problema care este, este aceea ca acest mostenitor (legatarul) care vrea sa anuleze titlul a formulat si cerere pentru acest teren dar nu se mai gasesc cererile la Primarie si nu pot face dovada ca a formulat cerere.
Asadar, pot sa anulez titlul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titluri de proprietate si legea 18/1991. cristina-mcc cristina-mcc Niste rude au cumparat inainte de Revolutie un teren intravilan , cu chitante de ma^na. Ulterior cumpararii terenului , dar tot inainte de Revolutie, au ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune wolly wolly Buna ziua! Bunicul meu a avut 4 copii, [b]a,b,c,d.[/b] In 1983 fiul [b]c [/b]decedeaza, in 1986 se stinge si bunicul.In 1990[b] a,b si d[/b] (fara urmasii lui ... (vezi toată discuția)
Competenta: anularea titlului de proprietate Pilu Pilu Buna ziua, as avea si eu i intrebare, daca poate sa ma ajute cineva: Pentru a solicita anularea unui titlu de proprietate eliberat de Comisia judeteana pentru ... (vezi toată discuția)