avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titluri de proprietate si Legea 18/1991.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titluri de proprietate si Legea 18/1991.

Niste rude au cumparat inainte de Revolutie un teren intravilan , cu chitante de ma^na. Ulterior cumpararii terenului , dar tot inainte de Revolutie, au construit o casa pe acest teren. Alaturi, chiar inainte de a cumpara terenul locuiau niste vecini cu care acum sunt in discutii ( judecata ) pentru hotar proprietate.
Dupa 1991 au primaria locala a eliberat un titlu e proprietate acestor rude ale mele pentru terenul cumparat de acestia., in baza - atentie - Legea 18/1991.
- mai nou vecinii cu pricina- au solicitat anularea titlui de proprietatea al acestor rude ale mele, pe motiv ca : LEGEA 18/1991 nu se refera la astfel de situatii, ci numai la recunoasterea/ reconstituirea dreptului de proprietate pentru cei carora au avut pamainturi in CAP-uri sau confiscate.
Intrebare : este adevarat ceea ce sustin acestia ? Se pot da titluri de proprietate in bz. lg. 18/1991 si altor categorii de proprietari ( ca cei in cazul de mai sus)? Daca da - in baza carui articol din aceasta lege , iar daca nu , stie cineva ce se poate face ,ca rudelor mele sa li se recunoasca dreptul de proprietate cu "acte in regula "- in baza carei legislatii( legi, decrete....etc )?

Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:18, 12 Noiembrie 2009
Legea 18 a reglementat nu numai reconstituirea dar si contituirea dreptului de proprietate avind in vedere decretul 42 din 1990 privind casa si gospodaria pentru care se constituia un drept de proprietate pina la 1000 m.p.
- care este articolul din Lg. 18/1991 care prevede si astfel de situatii?. ( constituirea dreptului de proprietate......)
- exista vreo alta prevedere care sa specifice faptul ca daca o perioada de timp titlul de proprietate respectiv nu a fost contestat de nicio alta persoana, acesta nu mai poate fi anulat ? daca da , care este acesta.

Multumesc !
Art. 23 din legea 18/1991, in baza caruia se emite ordinul prefectului (nu se elibereaza titlu de proprietate): sunt si raman in proprietatea membrilor cooperatori casa si terenul aferent casei de locuit si anexelor gospodaresti (ma rog, am sintetizat putin:D). Titlul de proprietate, prin reconstituire, se emite doar pentru acele suprafete (extravilan sau curti) cu care o persoana a intrat in CAP sau pentru care se constituie dreptul de proprietate (ca, de ex, membrilor cooperatori care au adus mai putin de 5000 mp in CAP sau diversilor specialisti). Pentru situatii de genul celei descrise de dvs, se emite Ordinul Prefectului, in baza unei documentatii intocmite de primarie (cerere, schita cadastrala, extras registrul posesorilor 1990, registrula gricol 1988-1990, etc.)
Vecinii pot invoca oricand nulitatea absoluta a TP in baza legii 169/1997, art. III lit a (ca emis unor persoane fara drept).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconstituirea dreptului de proprietate Feraru Elena Feraru Elena Socrii mei in anul 1958 au cumparat un teren in raza comunei si a fost incheiat un act de vanzare-cumparare sub semnatura privata , pe care au construit o ... (vezi toată discuția)
Cooperativizare teren salex10 salex10 Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu o problema. In baza legii 58-59/1974 CAP-ul in anii 70 a preluat cota de 3/8 din terenul intravilan de langa casa, deci o ... (vezi toată discuția)
Lege nr.18 din 19 februarie 1991 legea fondului funciar-interpretare art. 23. - (1) cornaca cornaca Cum se interpreteaza acest articol de lege ? Mai precis ? Art. 23. - (1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a ... (vezi toată discuția)