avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de intretinere - poate fi anulat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de intretinere - poate fi anulat?

v-as ruga daca stie cineva sa-mi raspunda : parintii mei i-au facut act de intrtinere fratelui daca se poate sparge actul cand si cum mentionez ca a mai ramas unul dintre parinti multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:59, 22 Noiembrie 2010
Doar intretinutul poate solicita rezilierea/rezolutiunea contractului de intretinere, in instanta, pt neindeplinirea obligatiilor asumate de intretinator.

Dvs. nu.
Daca nu s-au indeplinit obligatiile de intretinere, creditorul obligatiei
de intretinere poate solicita rezolutiunea contractului.
Anularea actului se poate cere pentru vicii de consimtamant
de catre oricare dintre partile semnatare.
Anularea actului opereaza in cazul in care s-au nesocotit conditii de fond ale actului juridic ( ce tin de obiect, consimant, cauza acestuia ).

In caz ca unul dintre aceste elemente nu este valabil, actul e lovit de nulitate .

Rezolutiunea reprezinta o cauza de ineficacitate ce reprezinta neexecutarea , in mod culpabil, de catre debitorul obligatiei de intretinere ( fratele, intrucat acest contract este unul intuitu personae ) a indatoririlor de care este tinut.

Sanctiunea este constata si pronuntata de catre instanta de judecata.
rezolutiunea contr. de intretinere poate opera doar la solicitarea debitorului/creditorului contractului , in situatia in care una din partile contractante nu-si respecta obligatiile asumate.
dvs. nu cred ca aveti calitate procesuala in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretire. vasile 2 vasile 2 Contractul de intretinere cu uzufruct viager poate fi atacat ? La notariat ni s-a spus caci contractul poate fi atacat de persoana din intretinere, iar dupa ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare casa si teren gicapas gicapas care procedeu este neatacabil: vanzare cumparare, donatie,testament pentru o casa si un teren cand ambii parinti traiesc ?dar cel mai ieftin? (vezi toată discuția)
Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)