avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumparare casa si teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumparare casa si teren

care procedeu este neatacabil: vanzare cumparare, donatie,testament pentru o casa si un teren cand ambii parinti traiesc ?dar cel mai ieftin?
Analizati eficienta incheierii unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere
Contractul de intretinere reprezinta o conventie prin care o parte, numita intretinut, transmite unul sau mai multe bunuri individualizate ori o suma de bani sau si bunuri si bani unei alte parti, numita intretinator, care se obliga, in schimb, sa asigure intretinere in natura fie contractantului sau, fie unei alte persoane, numita beneficiar al intretinerii, pe o perioada determinata sau, de regula, pe tot restul vietii, iar dupa moarte sa o inmorminteze.
De regula, partile prevad elementele obligatiei de intretinere strict necesare, referitoare la: alimente, imbracaminte, locuinta, asistenta medicala, cheltuieli de inmormintare etc., iar uneori recurg si la formula generala "toate cele necesare traiului".
Pentru a fi valabil incheiat, contractul trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: ambele parti trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, deoarece intretinutul isi asuma obligatia transmiterii dreptului de proprietate asupra unui bun sau capital, iar intretinatorul va putea fi obligat la plata daunelorinterese in caz de neexecutare a obligatiilor; consimtamintul trebuie sa fie liber exprimat, neviciat prin eroare, dol sau violenta; obiectul contractului de intretinere il pot forma atit bunurile mobile, cit si cele imobile aflate in circuitul civil general, iar cauza trebuie sa fie licita si morala; in caz contrar, contractul este lovit de nulitate absoluta.
In caz de neexecutare culpabila a obligatiei de intretinere,intretinutul poate cere fie executarea contractului, fie rezolutiunea acestuia.
Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta de intretinut, mostenitorii sai, creditorii chirografari ai acestora, autoritatea tutelara a consiliului local si chiar de intretinator.
In ipoteza in care debitorul intretinerii a achitat si o suma de bani in schimbul bunului, aceasta trebuie sa fie restituita celeilalte parti.
Rezolutiunea contractului de intretinere duce si la desfiintarea cu efect retroactiv a drepturilor dobindite de terti.
Orice act poate fi desfiintat, in cazul in care incalca normele legale.

Contractul de intretinere este un contract cu titlu oneros, intuitu personae, iar proprietarii pot dispune dupa cum doresc asupra bunurilor lor.

Dupa decesul acestora, insa , mostenitorii rezervatari se pot adresa instantei de judecata, pentru a dovediti faptul ca acel contract de intretinere este o donatie deghizata si sa solicite, totodata, reducerea liberalitatii in limita cotitatii disponibile.

In termeni generali, contractul de intretinere reprezinta un contract prin care o parte instraineaza un bun al sau, in schimbul obligatiei asumate de catre dobanditor de a o intretine.
Intretinerea presupune efectuarea de catre debitorul obligatiei de intretinere a unor prestatii in natura: asigurarea hranei, medicamentelor, asistentei medicale , pe o anumita durata.

Contractul de intretinere este incheiat in forma autentica( avand in vedere ca este un act translativ de proprietate, obiectul acestuia fiind un bun imobil ), ad validitatem, la notar.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
gicapas a scris:

care procedeu este neatacabil: vanzare cumparare, donatie,testament pentru o casa si un teren cand ambii parinti traiesc ?dar cel mai ieftin?


In principiu, orice act poate fi atacat, dar asta nu inseamna ca va fi cu succes... Evident, cel mai ieftin este testamentul, dar pe langa faptul ca poate fi atacat, mai poate fi si revocat de catre testator pe timpul vietii sale... La fel, actele de vanzare cumparare sau donatie cu sarcini pot fi revocate de catre vanzatori / donatori in caz de neindeplinire a obligatiilor asumate prin act... Puteti detalia...cine ar putea sa atace?
Dupa cum ati vazut din postarile anterioare, in principiu toate formele postate de dvs. sunt susceptibile de a fi atacate. Problema este mai delicata daca in afara de dvs. mai sunt si alti potentiali mostenitori: frati, surori. La prima vedere incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este cel mai ..corect. Dar ar fi bine ca si ceilalti mostenitori potentiali sa fie in cunostinta de cauza si..de acord.
Contract de vânzare-cumpărare imobiliar pur şi simplu încheiat la un notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce act trebuie sa fac? boyzone boyzone o persoana doreste sa o ingrijesc pe durata vietii sale(are 76ani) si imi va lasa apt ulterior.am procedat la efectuarea tuturor demersurilor ... (vezi toată discuția)
Testament si donatie ? gigelas gigelas X, face [b]testament[/b] fiicei,pentru terenul ce-l detine si pentru cota parte din casa ce se afla pe teren.(exista si un fiu,care are drept la casa ... (vezi toată discuția)
Modalitati cedare drept de proprietate emine emine Buna ziua, Mama are un apartament pe care doreste sa il treaca pe numele meu. Care ar fi procedura? Multumesc. (vezi toată discuția)