avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati cedare drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati cedare drept de proprietate

Buna ziua,
Mama are un apartament pe care doreste sa il treaca pe numele meu. Care ar fi procedura?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 21:48, 2 Aprilie 2013
Daca sunteti singura fiica, poate sa va lase testament, care isi va produce efectele la decesul mamei dvs sau donatie si efectele se produc la data autentificarii actului sau pur si simplu la decesul mamei dvs veti fi singurul mostenitor.
Daca mai aveti frati/surori prin contract de intretinere si aduceti ceilalalti frati declarant in act ac sunt de acord cu instrainarea facuta de mama dvs sau vanzare-cumparare dar pretul sa fie sincer real si serios si sa fie facut prin transfer ca sa se vada achitarea acestuia.
Nu, nu sunt singura fiica. Eu locuiesc cu mama, voi avea grija de ea, ca urmare doreste sa fiu singura mostenitoare. Ideea este ca mama doreste sa imi cedeze apartamentul acum, in timpul vietii.
Prin modalitatile mentionate mai sus.
Prin contract de intreinere cu acordul surorilor nu as obtine acordul uneia dintre ele (mama nu este in relatii bune cu ea) iar prin vanzare cumparare cu pret stabilit real si transfer real este imposibil pentru mine.
Incheiati un contract de intretinere.

Contractul de intretinere ca este acel contract prin care o parte se obliga sa efectueze in folosul celeilalte parti sau al unui tert prestatiile necesare intretinerii si ingrijirii pentru o anumita durata.


Rezolutiunea contractului se poate dispune numai daca, din culpa debitorului, creditorul intretinerii nu a primit intretinerea cuvenita.
Actiunea in rezolutiune poate fi intentata de creditorul intretinerii care trebuie sa dovedeasca neexecutarea obligatiei de a face


Retineti faptul ca se poate solicita instantei de judecata sa constatate ca respectivul contract de intretinere a fost , in esenta, un act de donatie deghizata ( trebuind a fi calificata intentia partilor ), act a incalcat rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari ( categorie de mostenitori ce are la indemna actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive).


Succes.

Alte discuții în legătură

Mostenire - vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã Hadryana Hadryana Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea ... (vezi toată discuția)
Legatar universal - cum poate fi atacat dan27 dan27 bunicii mei sunt casatoriti, iar bunica doreste sa imi lase mostenire apartamentul lor dupa moartea ei- mostenire legatar universal. Intrebarea mea: poate ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)