avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati cedare drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati cedare drept de proprietate

Buna ziua,
Mama are un apartament pe care doreste sa il treaca pe numele meu. Care ar fi procedura?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 21:48, 2 Aprilie 2013
Din solutiile mentionate mai sus toate pot fi atacate in instanta, cu sanse mai mari sau mai mici de succes, deci respectiva tot nu va putea sta cu inima impacata si linistita. Incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu pret real si banii livrati este aproape imposibil de spart! Restul... ramane la aprecierea instantei.
Inteleg. Dar daca mama imi lasa apartamentul prin testament, acesta mai poate fi atacat? Ma refer la fapul ca sora mea care desi nu vorbeste cu mama de ani de zile ar pretinde dreptul la mostenire?
Surorile dvs., in calitate de mostenitori rezervatari, au dreptul la asa-numita "rezerva succesorala", chiar daca nu au fost nominalizate in testament si au dreptul sa il atace (in justitie).

"Rezerva succesorala" este acea parte din mostenire care se cuvine anumitor mostenitori legali (printre care copii) si care nu se poate dona sau lasa prin testament altora. Mostenitorii rezervatari trebuie sa primeasca cel putin o parte din mostenirea ce li se cuvine, chiar impotriva vointei celui care a lasat testamentul.

In cazul in care sunt 3 sau mai multi copii, rezerva totala a acestora este de trei sferturi din moștenire.
emine a scris:

Inteleg. Dar daca mama imi lasa apartamentul prin testament, acesta mai poate fi atacat? Ma refer la fapul ca sora mea care desi nu vorbeste cu mama de ani de zile ar pretinde dreptul la mostenire?


Da, poate fi atacat, si chiar foarte usor, cu sanse cam 100% de reusita, si vor primi astfel rezerva succesorala!


Raoul_mw a scris:

Incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu pret real si banii livrati este aproape imposibil de spart!

Credeti-ma ca ceva mai sigur decat ce am enuntat mai sus nu exista. Nu e de gluma cand in joc sunt mostenitori rezervatari, sunt aproape imposibil de inlaturat in totalitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã Hadryana Hadryana Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea ... (vezi toată discuția)
Legatar universal - cum poate fi atacat dan27 dan27 bunicii mei sunt casatoriti, iar bunica doreste sa imi lase mostenire apartamentul lor dupa moartea ei- mostenire legatar universal. Intrebarea mea: poate ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)