avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... drepturi de exclusivitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

drepturi de exclusivitate

buna ziua ,
intrebarea pe care o am e strans legata de un subiect aparut deja aici ,am sa dau unalt exemplu care ma intereseaza direct.
exista un produs pe piata romaneasca al carui exclusiviatate o detine o firma ce a semnat contract cu producatorul 10 ani in urma.

daca o firma din romania importa din usa (plateste tva si taxe vamale aferente ) acelasi produs si il comercializeaza pe piata romaneasca la un pret care evident va deranja pe cel ce detine exclusivitatea ce se poate intampla .este legal ?firma detinatoare de exclusivitate cum poate actiona pt a se proteja ?

specific ca produsul este cumparat din usa "de pe raft " adica din magazine ce distribuie respectivul produs in statele unite ,si nu firma din romania face importul direct de la magazinul respectiv , o firma americana face achizitia dupa care exportul spre firma romaneasca.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:57, 6 Martie 2008
da de ce din pacate ?B-):(:)
Cred ca am mai spus-o undeva - cata vreme avem de-a face cu un import paralel dl @almaro poate sa sa intalneasca linistit pe piata romaneasca cu beneficiarul exclusivitatii deschise, cred eu, intrucat clauzele de exclusivitatea inchisa si absoluta sunt prohibite prin Regulamentul 1983/1983 de aplicare a Tratatului de la Roma

Exclusivitatea absoluta, de pilda, presupune obligatia concedentului de a-l aproviziona in teritoriul convenit numai pe concesionar, de a include in toate contractele pe care le incheie cu concesionarii din reteaua de distributie externa, o clauza prin care sa se interzica reexportul marfii de catre acestia in alt stat si, in plus, comparativ cu exclusivitatea inchisa, obligatia de a cere concesionarilor sa introduca, in contractele pe care le perfecteaza cu clientii lor, o stipulatie prin care sa fie opriti sa reexporte marfa in teritoriul altui concesionar. (ma indoiesc ca dl @ almaro are o astfel de caluza in contractul cu cel de la care ia marfa).
Am spus din pacate pentru ca am presupus ca ati fi de o anumita parte... se pare ca eronat. Normal cand te apuci sa ghicesti lucruri. :P

Nicoleta, am spus si eu asta aici, Lorena insa crede ca este neconcurentiala o astfel de clauza. :-/Ce zici? Eu am vazut si lucrat pe astfel de contracte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comert online vs. comert offline ca distribuitor unic raduh raduh Buna ziua, Am urmatoarea problema: Am un magazin online care comercializeaza produse romanesti si se adreseaza lumii intregi (worldwide). Plata se ... (vezi toată discuția)
Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Ce forma de contract...desfacere exclusiva? aplucic aplucic Va solicit sprijinul din nou si o fac cu mare placere intrucat, am primit de fiecare data raspuns prompt si mai ales pertinent. Am fost solicitat de o ... (vezi toată discuția)