avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract cesiune (novatie)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract cesiune (novatie)

buna ziua,
am si eu o problema si as vrea sa ma lamureasca cineva
am contractat un apartament intr-un complex nou de locuinte, am dat avansul si am facut un antecontract de vinzare cumparare. dupa un an, cind ap a fost gata, am facut procesul verbal de receptie, dar, deoarece nu am avut bani sa achit diferenta am cesionat (contract de novatie) antecontractul, urmind ca persoana respectiva sa achite restul de bani si sa faca actul de vinzare cumparare pe numele ei.
probleme e ca firma constructoare ameninta ca anuleaza actul de cesiune pt ca s-a facut fara stiinta proprietarului, adica fara sa stie si ei. au acest drept?
mentionez ca in antecontracul de vinzare cumparare nu e specificat nimic referitor la cesiune.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:44, 28 Februarie 2008
Daca antecontractul nu interzice cesiunea, atunci e ok si nu pot obtine anularea.
Este de esenta cesiunii ca tertul (in cazul nostru firma care a construit) sa fie notificata.
Trebuia anuntata (art.1393 Cod Civil)
Pot de asemenea sustine ca antecontractul de vanzare cumparare s-a facut in considerarea persoanei (obligatie intuitu personae) si nu pot fi de acord cu schimbarea acesteia.

Exista insa si solutii practice. Depinde de situatia concreta.
crinalin a scris:
Este de esenta cesiunii ca tertul (in cazul nostru firma care a construit) sa fie notificata.
Trebuia anuntata (art.1393 Cod Civil)

Anuntata, da, iar in lipsa notificarii singurul efect e ca debitor ramane tot vechiul contractant, iar nu cesionarul. Nici pe departe nulitatea!

Pot de asemenea sustine ca antecontractul de vanzare cumparare s-a facut in considerarea persoanei (obligatie intuitu personae) si nu pot fi de acord cu schimbarea acesteia.

Actele intuitu persoane nu rasaresc din neant, si nici nu pot fi considerate asa pentru ca vrea una din parti. Ansamblul prevederilor contractuale si legea denota caraterul strict personal. Totusi, ma indoiesc ca achizitia unui apartament, de la un neafiliat si intr-un complex unde mai sunt alte apartamente similare poate fi contract intuitu persoane...
Nici nu s-a adus in discutie nulitatea! Precizarea este facuta in legatura cu obligatia notificarii in situatia concreta, precizata anterior si tratata ca atare. Ideea de baza este ca firma constructoare este tert in actul de cesiune, deci nu i se pot opune efectele acestuia.
Precizez ca este vorba de "nulitatea actului de cesiune" dupa cum scrie lumiiana, si nu a antecontractului de vanzare cumparare

In privinta celeilalte obiectiuni: bineinteles ca trebuie precizata expres considerarea persoanei, insa nici una din noi nu poate face afirmatii nete fara sa vada prevederile documentului respectiv.

Ok, trebuia notificata societatea pentru opozabilitate... dar faptul ca actioneaza acum in judecata nu poate inlocui notificarea, facand dovada faptului ca a luat la cunostinta?
La urma urmei, nu e nevoie de acordul sau, nu?

Problema este insa ca sunteti tinuti acum ambii, in solidar, de obligatiile asumate prin antecontract. Evident, spun asta sub rezerva faptului ca nu am studiat acel act.
Cel mai bine era sa vorbiti si cu acel creditor, societatea, sa faceti si o delegatie perfecta, astfel dv. ati fi fost total lipsit de raspundere in viitor in ceea ce priveste societatea.
Daca maine debitorul nou din novatie (el este creditor referitor la datoriile pe care trebuie sa le indeplineasca societatea in baza antecontractului si creditor pentru altele; pentru cesiunea drepturilor, nu vad probleme, doar pentru cesiunea obligatiilor) nu plateste la timp si datoreaza penalitati, dobanzi etc., dv. le datorati in solidar cu el. Asta e "pedeapsa" pentru lipsa delegatiei, anume ca acel creditor, societatea, nu si-a dat acordul.
Nu cred ca se poate demonstra, cum mai spunea cineva mai sus, caracterul personal al actului, al antecontractului, insa... cum v-ati asigurat ca noul debitor isi va indeplini in intregime obligatiile?

Sper ca veti merge la un avocat cu actul si ca acea cesiune are un pret care sa merite aceste riscuri asumate de dv. :D
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de antecontract de vanzare cumparare boancamaria boancamaria buna ziua am achizitionat in martie 2008 un apartament platind 50% din valoare si restul uramand sa platim la receptia finala constructorul nu s-a tinut de ... (vezi toată discuția)
Novatie - cesiune - consimtamantul expres al vanzatorului Andrei CFNET Andrei CFNET Acum ceva timp a fost incheiat un contract de vanzare-cumpărare pe bun viitor (antecontract). Obiectul contractului este vanzarea de catre Vanzator catre ... (vezi toată discuția)
Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)