avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestare trecere pe rosu, pv gresit
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestare trecere pe rosu, pv gresit

In urma cu cateva zile, joi dimineata am fost oprit pe sos. Colentina de un echipaj de politie care mi-a spus ca am trecut pe rosu la intersectia Str. Vladislav Voievod cu sos. Colentina, venind dinspre Bucur Obor.
Cu cateva semafoare mai in spate am fost surprins de culoarea galbena, am franat dar nu am mai oprit, sunt insa absolut sigur ca nu trecusem pe rosu si in plus nu vazusem nici echipajul de politie pe sos. Colentina, probabil erau stationati pe strada respectiva.(Vlad. Voievod...).
Au intocmit PV cu art. 52/1 ROUG 195/2002 sanct. 100/3/d OG 195/2002, amenda 240RON si retinerea permisului de conducere + inmanat dovada pentru 15 zile.

Am semnat PV si am mentionat ca am trecut pe galben franand.

Partea frumoasa vine dupa cateva zile cand ma uit pe harta de la Primaria Bucuresti sa vad unde este locul respectiv si constat ca strada Vladislav Voievod nu se intersecteaza cu Sos. Colentina ci numai cu Str. Callimachi la un capat si cu Soseaua Electronicii la celalt capat.

harta aici: [ link extern ]

M-am deplasat la fata locului si am observat ca semaforul de la intesectia Callimachi cu Colentina la care probabil ca se referea Agentul ca am trecut pe rosu se afla la o distanta de cel putin 15m de coltul intersectiei si la vreo 20-22m de centru imaginar al intersectiei celor 2 strazi.
Au fost deajuns cateva minute de stat in dreptul semaforului sa constat ca practic pentru 70% din masinile care erau surprinse de galben cu cativa metri inainte de semafor si nu aveau o viteza prea mare, in momentul in care ajungeau in centrul intersectiei semaforul era pe rosu.

Cum eu aveam doar vreo 30-40km/h, mergeam foarte linistit la ora 5 dimineata, strada fiind aproape goala (aveam de astepat pe cineva) + ca am franat cand am vazut galben e clar ca am trecut prin intersectie foarte tarziu si de aici probabil senzatia agentului ca am traversat semaforul pe rosu.

Nu am oprit pentru ca aveam o masina in spate, carosabilul era umed si in plus nu era trafic aproape deloc, deci nu reprezentam un pericol.

Sunt profund suparat de masura aplicata, mai ales ca stiu ca este nedreapta asa nu am alta solutie decat sa contest PV.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. are rost sa contest PV pe baza hartilor de la Primaria Bucuresti? Sunt alte harti recunoscute oficial, admise ca probe de instanta?
2. care este legea (eventual art.) care se potriveste pentru eroarea din PV. pe care a comis-o Agentul (cea cu strazile).
3. eroarea Agentului privind descrierea strazilor poate duce la nulitatea PV, sau Politia poate la recurs sa rectifice numele strazilor.
4. descrierea mea cu trecerea pe galben si nu pe rosu este suficient de elocventa pentru ca un judecator (normal) sa imi dea castig de cauza si sa ceara politiei sa aduca probe suplimentare? (sunt sigur ca nu au nici o proba pentru ca in dreptul semaforului am trecut pe galben)
5. sunt legi/articolele pe care ar trebui sa-mi formulez a doua parte a contestatiei (partea cu trecerea intarziata prin intersectie)?


Ca fapt divers:
- agentul de pol. a refuzat in repetate randuri sa ma lase sa citesc PV inainte de a semna, zicea la un moment dat ca se grabeste la sectie sa schimbe tura, vazand insa ca tot refuz m-a lasat intr-un tarziu sa-l citesc.
- la fel si cu mentiunile mele, nu m-a lasat sa le scriu eu, le-a scris el dupa dictare
- al doilea agent a venit sa ceara detalii in timp ce primul completa in masina hartiile, insa n-a vrut sa se prezinte.

Nu cred insa ca aceste ultime remarci are rost sa le mai adaug la contestatie, mi se par inutile.

Multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
gb2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: gb2010 , utilizator 10:48, 23 Noiembrie 2010
Daca apreciati util si necesar,in termen de 15 zile de la comunicare puteti contesta PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Analizati continutiul PV sub aspectul art 16,17,19,34 din OG nr 2/2001
Daca nu stapaniti procedura contactati persoana specializata care in raport de documentele care le detineti si alte aspecte relevante,poate sa va redacteze actiunea
ynocentta a scris:

Daca apreciati util si necesar,in termen de 15 zile de la comunicare puteti contesta PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Analizati continutiul PV sub aspectul art 16,17,19,34 din OG nr 2/2001
Daca nu stapaniti procedura contactati persoana specializata care in raport de documentele care le detineti si alte aspecte relevante,poate sa va redacteze actiunea


Da, sunt foarte multe aspecte de analizat si de abia la judecata se va vedea clar cum sta treaba...
Pana atunci...si pentru a avea dreptul a va judeca trebuie sa contestati procesul-verbal...
Presupun ca dvs. nu aveti probe in aparare.
E posibil ca nici politia sa nu aibe probe...
Este o perioada in care se incearca a se face rost de bani la bugetul de stat...
Doar e criza...
In cazul dvs. doar un lucru este cert.Daca nu contestati procesul-verbal inseamna ca are politia dreptate.

avocat Claudiu Lascoschi
criza insa nu e numai la bugetul de stat... e si in randul celor care contesta PV.
Eram singur in masina si m-au oprit la 700-800m distanta, nu am nici un martor, la fel cum nici ei nu au.
legat de harta care dovedeste eroarea agentului, are cineva idee daca instanta accepta un print de pe situl Primariei Bucuresti? Exista alte harti oficiale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare pv ShoguNu ShoguNu buna ziua, de curand am reusit sa raman fara permis pe motiv ca am trecut pe rosu...ma deplasam pe Stefan cel Mare de la Piata Victoriei spre Obor, in dreptul ... (vezi toată discuția)
Permisul de conducere geobotosani geobotosani Cu respect! Am si eu o mica problema.Cine cunoaste suceava si este sofer stie de intersectia dintre soseaua BurdujenI cu Uniri in sens giratoriu ,acolo este ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda circulatie antonyc antonyc Buna seara , In data de 16.02.2017 am trecut pe culoarea rosu al semaforului de pe Bld Iuliu Maniu in dreptul strazii politehnicii ( imediat dupa benzinaria ... (vezi toată discuția)