avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... proces pierdut si permis de conducere nepredat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

proces pierdut si permis de conducere nepredat

Am un caz interesant:

In anul 2007 mi-a fost suspendat permisul pt. 30 zile. Am facut contestatie si l-am ridicat semnand un angajament ca am sa-l aduc daca pierd procesul.
M-am judecat si am pierdut procesul dar nu am stiut pt. ca am fost instiintat “prin afisare” adica poate deloc (a fost la o adresa aleasa - la un avocat care probabil ca nu a fost acasa ... sau cel care trebuia sa comunice nu s-a mai obosit sa-l caute). Am aflat in cele din urma (dupa aproximativ 6 luni) dar nu m-am mai dus la politie sa-l depun pt. ca oricum pedeapsa de majorare cu 30 zile era iminenta.

Aici intervine aspectul "interesant" al cazului: in 2008 am implinit 10 ani de cand am permis si in anul 2009 am fost sa-l preschimb (m-am gandit ca este riscant sa ma prinda cu el expirat). Cei de la Politie mi-au zis ca “nu mi-l pot opri pt. ca la ei figurez ca sunt inca in proces” … (probabil nu aveau hotararea definitiva desi trecuse foarte mult timp).
Mi-au dat noul permis si am plecat B-)

Pana acum nu am primit nici o instiintare de la Politie (de care sa stiu) prin care sa-mi solicite sa-l depun asa ca nu am fost … Se poate sa-mi fi trimis si iar sa nu fi aflat ? sau procedura este mai clara si nu exista posibilitatea ca eu sa nu fi aflat ?

Daca voi primi adresa de la Politie ma voi duce sa-l depun dar daca nu-mi vor trimite ... se prescrie in 5 ani ? de cand sunt calculati ?

Ce ma sfatuiti sa fac ? risc ceva in momentul acesta (in afara bonusului de 30 zile) ?

multumesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
georgee, utilizator
Cel mai recent răspuns: ricadinas , utilizator 00:31, 26 Noiembrie 2010
Ceea ce ma intereseaza este ce risc in momentul de fata (in afara faptului ca pot sta 60 zile fara permis in cazul in care ma notifica sa-l predau) si daca se prescrie in 5 ani (banuiesc eu ca de la data constatarii contraventiei - 2007).
multumesc,
Procedural , hotararea instantei se comunica partilor in vederea exercitarii caii de atac .
Astfel , atat dvs cat si politiei vi s-a comunicat o copie dupa hotarare . Neatacand-o cu recurs , aceasta ramane definitiva prin nerecurare . Doar ca aici intervine o problema . Politia nu are de unde sa stie cand si daca vi s-a comunicat dvs hotararea . Totusi , acestia fie trebuiau sa se intereseze la instanta despre acest lucru , fie sa va invite la sediul lor .
De asemenea , riscul de a primi inca un bonus de 30 zile este iminent , intrucat dvs cand veti merge sa il predati , impreuna cu hotararea si cu dovada primirii ( care contine si data ) , se va vedea ca nu ati respectat termenul in care trebuia sa il predati .
Si prescriptia intervine in 5 ani , doar ca plangerea suspenda executarea si implicit intrerupe si termenul prescriptiei . Asa ca , parerea mea este csa va acceptati greseala si sa predati permisul si daca va incadrati in prevederile legale prevazute in regulamentul de aplicare a OUG 195/02 , sa solicitati reducerea suspendarii la 30 zile .
Multumesc pentru raspuns.

PS: Eu accept greseala si sunt pregatit sa stau 30 zile fara permis dar nu mi se pare corect sa fiu penalizat cu inca 30 zile avand in vedere ca hotararea mi-a fost comunicata "prin afisare" adica deloc.
Afisarea unei comunicari,este prevazuta de lege,deci comunicarea a fost facuta in "cel mai legal mod"
In ce lege si ce articol este prevazuta comunicarea prin afisare a unei amenzi de ex


pentru ca eu an gasit-o la impozite si era insotita de o foaie cum ca a afisat-o la domiciliu.
Pot sa o contest din momentul cind iau la cunostinta aceasta amenda
Am mai contestat una asa dupa ce mi-au dat o somatie.Am gasit-o aloalteri la impozie unde am mers sa le duc hot jud in care castingasem amularea unui proces verbal care il gasisem la fel dupa 2 ani.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incepere suspendare permis cyvky cyvky Buna ziua, In urma suspendarii permisului de conducere am facut o contestatie pe care am pierdut-o. Am facut mai multe drumuri la politie pt predarea ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie predat permisul ? ku990 ku990 Tip solutie: Respinge plângerea Solutia pe scurt: Respinge plângerea formulată de petentul Iordache Gilbert Adrian Ionuţ, în contradictoriu cu ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)