avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriere decret neaplicat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriere decret neaplicat

prin decret nr. 493/1954 se prevede exproprierea proprietarului, apoi prin alt decret din 1955, alocarea lotului expropriat ca loc de casa unui alt cetatean. In fapt, decretul de expropriere nu a fost aplicat si proprietarul initial a folosit pana in prezent terenul respectiv, delimitat de un zid. La data de astazi mai poate fi revendicat acest lot de catre cel caruia i-a fost atribuit prin decretul din 1955?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 17:17, 23 Noiembrie 2010
Nu, daca cel care a stapanit tot timpul acest teren a avut grija sa-si faca acte de proprietate in regula pe terenul respectiv! Oricum, proprietarul poate invoca cu succes si uzucapiunea...
As vrea sa introduc cateva nuante care nu contrazic mesajul kyandrei.
Problema nu se pune daca mai poate fi revendicat terenul, caci actiunea in revendicare este imprescriptibila. Terenul poate fi revendicat.
Intrebarea care se pune este daca va avea succes revendicarea in ipoteza in care va introduce actiunea.
Una din modalitatile de aparare -care poate fi viabila in masura in care sunt indeplinite conditiile uzucapiunii- este prescriptia achizitiva/uzucapiunea -despre care vorbeste kyandra-.
Analiza conditiilor uzucapiunii .... este insa un alt capitol despre care nu ne-a intrebat nimeni.

intrebarea mea ar fi , in calitate de proprietar initial al lotului dinainte de emiterea decretului de expropriere, daca acum se mai poate pune in aplicare reala, adica sa mi se ia acest lot pe care eu (eu= parintii mei si eu ca mostenitor) l-am folosit neintrerupt, deci sa fiu expropriat efectiv in baza unui decret/legi din 1945 si pentru repararea caruia s-a dat legea 18/1991.
Multumesc foarte mult
In 2010 nu mai puteti fi expropriat in baza unui decret din 1945...asta e clar. Ati solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul in cauza in baza vreunei legi a fondului funciar? Ce categorie de folosinta are terenul in cauza? (extravilan, intravilan, etc)?
”Operatiunea” imaginata de dvs. nu si-ar avea sensul juridic.
Inainte de toate ca aceasta expropiere a avut loc. In sensul ca ati pierdut dreptul de proprietate.
De vreme ce sunteti deja expropiat .... o noua expropiere nu mai poate opera asupra dvs. caci pentru a fi expropiat trebuie sa fii proprietar .. iar dvs. nu sunteti.
Mai mult decat atat -statul care v-a expropiat- a dispus deja de teren si l-a atribuit unei alte persoane. (banuim ca decretul din 1955 reprezinta titlu pentru acea persoana).
Ca aceasta persoana a inteles sau nu sa uzeze de dreptul ei de proprietate ... nu priveste statul.
In anumite conditii ... statul poate expropia din nou acest teren .. insa ... expropierea va trebui sa priveasca noul proprietar dpdv juridic adica cel caruia i-a fost atribuit.
In fine .. tind sa cred ca ”nelinistea” dvs. se leaga de posibilitatea ca cineva sa va ia terenul -sau cum spunem noi sa va lipseasca de posesia lui- sau chiar sa revendice terenul.
Raspunsul este ca si posesia si revendicarea nu poate fi solicitata in acest moment decat de persoana in favoarea careia opereaza decretul din 1955.
Pentru mai multe detalii c.p la actiunea in revendicare:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Alin Paidiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare teren ocupat liviu_hetea liviu_hetea daca un teren este folosit din anul 1965,dobandit prin contract de vanzare-cumparare,cu 2 martori (nu in forma autentica) sau contract de schimb,revendicat de ... (vezi toată discuția)
Decretele lui antonescu vs l 10/2001 Maria - Amelia Ionescu Maria - Amelia Ionescu Un teren a trecut fizic in proprietatea Statului Roman in august 1947. In prezent este revendicat pe legea 10/2001, dar autoritatile sustin ca nu face obiectul ... (vezi toată discuția)
Refuz intabulare teren pe motiv "supus exproprierii" leomisson leomisson buna ziua, am un teren pe unde va trece autostrada. s-a efectuat cadastru pe toata parcela - pentru proiectul mentionat mai sus. mi s-a permis sa cer ... (vezi toată discuția)