am controlat toate dosarele de personal si am observat ca sunt persoane care sunt angajate de la infiintarea firmei si au in contractul individual de munca 33 de zile de concediu.As vrea sa emit o decizie in care sa specific ca toata lumea are 21 de zile de concediu de odihna.Cum emit decizia?O inregistrez la ITM?fac un tabel cu toate persoanele pentru care este valabila modificarea?care este temeiul legal?
Modificarea CIM de care faceti vorbire se poate face prin act aditional semnat de parti . Atentie insa ca art. 140 Codul muncii se refera la durata minima CO , astfel ca nu cred ca vreunul dintre salariatii care beneficiaza de mai mult de 21 zile CO sa fie de acord cu aceasta reducere .
Trebuie emise decizii individuale , intocmite acte aditionale in acest sens (semnate de parti ) . In masura ivirii unui litigiu , firma poate fi actionata in instanta .
Durata concediului de odihna este un drept care a fost stabilit de parti la semnarea contractului de munca, de comun acord.
Prin urmare, nu poate fi modificat decat tot prin acordul partilor, adica prin act aditional la contractul de munca, act aditional care sa fie semnat de ambele parti.
O decizie unilaterala a firmei care modifica durata concediului in minus nu este legala, si va pune intr-o situatie riscanta.