as dori sa stiu si eu daca poate sa-mi spuna cineva daca intra in calculul sporului de vechime in munca in functia de consilier juridic somajul de care am beneficiat in perioada 2000-2001 (in baza liceului terminat) avandu-se in vedere legislatia in vigoare la acea perioada (legea pensiilor sau a somajului [1/1991] de atunci) si care sunt articolele de lege care reglemeneaza aceasta situatie intrucat parerile sunt impartite pro si contra (ca ar intra in calculul sporului vechimii in munca si somajul luat din acea perioada).
Conform art.15 din Legea nr.1/1991, in prezent abrogata prin Legea nr.76/2002, perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate.
Potrivit acestei dispozitii, in intervalul 27.02.1991 - 01.03.2002 perioadele in care persoanele care au beneficiat de ajutor de somaj constituie vechime in munca.
Art. 36 alin.1 din Legea nr.76/2002 prevede ca, vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi - 01.03.2002 - se asimilează cu stagiul de cotizare.
avand in vedere ca legislatia muncii nu precizeaza in mod expres nici da, nici ba daca somajul ar constitui spor de vechime in munca, am incercat sa aplic rationamentul potrivit caruia un somer care beneficiaza de aceasta indemnizatie face dovada chiar cu acest somaj se afla in acea situatie de a nu a avea un loc de munca (care nu se datoreaza lui), iar legea insasi ii recunoaste acest statut de asigurat.
astept cateva comentarii!
Stabilire vechime
gluten
Perioada de somaj constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă ... (vezi toată discuția)