avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie pt Cresterea Copilului - Decembrie 2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie pt Cresterea Copilului - Decembrie 2010

Buna ziua,

Am o serie de intrebari...sper sa aiba cineva rabdare sa le citeasca si sa-mi si raspunda.

1. Art.1 alin.(1) din O.U.G. nr.148/2005 precizeaza cuantumul indemnizatiei lunare ca fiind "de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei"
Venituri nete sau brute?

2. Sotia va intra in CIC in 1 Decembrie 2010.
Se face calculul: 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, apoi rezultatul se limiteaza in intervalul [600;4000]RON
=> X RON indemnizatia lunara. Sa zicem ca X=1000

Conform Art.12 din Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, se diminueaza indemnizatia de ingrijire copil, prevazuta la art.1 alin.(1) din O.U.G. nr.148/2005, cu 15%, dar nu mai putin de 600 RON

Asta inseamna ca "noua" indemnizatie este Y=850

Aceasta noua diminuare este valabila sau nu doar pana la 31.12.2010, cum a fost initial vorba?
Sau mai bine-zis, cat va primi sotia in fiecare luna de acuma inainte? (pana la terminarea CIC si in ideea ca nu apar schimbari in legi)
-a) 850 RON in fiecare luna ?
-b) 850 pe Dec.2010, iar apoi 1000RON in fiecare luna?

3. Se pune la cale o noua lege care va modifica din nou reglementarile privind indemnizatia pentru cresterea copilului.
Domnul Botis se jura ca noile masuri "nu vor afecta indemnizatiile aflate deja in plata".

O mama care intra in CIC in 1 Decembrie 2010, va incepe sa primeasca banii doar peste 2-3 luni (Februarie 2011 probabil), cand va primi si retroactiv suma cuvenita incepand cu intrarea in CIC la 1 Decembrie 2010 (din cate am inteles)

a) Ce inseamna exact "aflate deja in plata"?
Daca sotia intra in CIC la 1 Decembrie 2010, iar noua lege intra in vigoare la 1 Ian.2010 e sotia "in plata" sau nu?
"In plata" = de cand intra persoana in dreptul de CIC (1 Dec)? sau de cand apuca ce-i de la stat sa prelucreze dosarul si sa inceapa sa trimita banii?

b) Ce inseamna exact "nu vor afecta indemnizatiile aflate deja in plata".
Se refera doar la cuantum sau si la perioada?
Daca o mama a intrat in CIC pana la 2 ani si deja este "in plata" nu va fi afectata de loc?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 11:15, 24 Noiembrie 2010
1.indemnizatia nu poate fi bruta sau neta deoarece nu este supusa vreunei impozitari.
2."in plata"inseamna ca i s-au deschis deja drepturile pt.CIC.
3.Fiind in Romania nu cred ca va puteti "baza" pe spusele autoritatilor.Vorbesc din punctul meu de vedere-in loc de 85% din venituri am luat 600 lei pt.gemeni timp de 18 luni dupa care s-a revenit la 85% evident fara sa imi dea banii cineva retroactiv.
Traim in Romania si orice se schimba tot timpul.
Multumesc pt raspuns !

Am inteles ca "indemnizatia nu poate fi bruta sau neta deoarece nu este supusa vreunei impozitari", dar daca vreau sa calculez singur cat va fi indemnizatia...stau cu ultimii 12 fluturasi in mana...si ce iau de pe ei ca sa incep calculul? Venitul brut sau net? Asta era nedumerirea mea.

Deci "in plata" e de la 1 Decembrie 2010 de cand intra in CIC. Asta e bine.

:) fiind in Romania nu ma bazez nici pe spusele autoritatilor nici pe faptele lor.
Doar ca declaratiile lor mi se par neclare, ca nu se exprima clar si coerent (sau cel putin nu pe intelesul meu), si in plus nici unul din ziaristii (de scandal) care sunt de fata la aftfel de declaratii nu sunt in stare sa puna intrebari pertinente care sa forteze personajul politic de a lamuri fraza confuza spusa anterior.

Da. Traim in Romania si TOTUL se schimba tot timpul...si cea mai mare problema e ca se schimba mai repede de cat ne putem noi adapta.
Probabil ca unii din noi vom renunta sa mai traim asa.
Venitul net.
Da,trebuie sa luati in calcul venitul net la tot ce a castigat sotia pe parcursul celor 12 luni (salariu si eventuale colaborari).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post-natal, 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni ContSters80084 ContSters80084 Va intreb 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni BRUTE sau NETE pentru ca eu am medical si venitul din medical nu e acelasi cu venitul din salariu (la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului? andreeab_20 andreeab_20 Daca sunt in somaj si raman insarcinata in timpul somajului, voi mai beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?sau trebuie sa am 12 luni lucrate ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc si alte venituri deab deab Poate o persoana care lucreaza timp de 12 luni part-time 2 ore/zi si un salariu de 200 ron sa beneficieze de concediu crestere copil? Stiu ca nu este un ... (vezi toată discuția)