avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reprezentare actionar de catre neactionari
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reprezentare actionar de catre neactionari

in prezent lsc permite actionarului sa fie reprezentat in aga si de catre neactionari. daca prin actul constitutiv se interzice acest lucru, si s-a dat o hotarare aga prin care nu mi s-a permis sa fiu reprezentat, o pot anula? pe ce temei? actul constitutiv ma poate lipsi de un drept pe care in prezent legea mi-l ofera?
Cel mai recent răspuns: lucicaB , utilizator 13:52, 25 Noiembrie 2010
Clauza din actul constitutiv este ilegala. Fiecare persoana deci si un actionar are dreptul prin lege de a-si desemna un reprezentat. Contestati AGA si amenintat cu darea in judecata.
Mda, mea culpa cu actualizarea !
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Oana Mitran-costache, Avocat
oana_mc a scris:

Legea societăţilor comerciale prevede:
Art. 125. - (1) Acţionarii .....

Legea 31/90 actualizata, de citit chiar pe avocatnet.ro

Art. 125.
(1) Actionarii pot participa si vota in adunarea generala prin reprezentare, in baza unei imputerniciri acordate pentru respectiva adunare generala.*
(2) Actionarii care nu au capacitate de exercitiu, precum si persoanele juridice pot fi reprezentati/reprezentate prin reprezentantii lor legali care, la randul lor, pot da altor persoane imputernicire pentru respectiva adunare generala.*
(3) Procurile vor fi depuse in original cu 48 de ore inainte de adunare sau in termenul prevazut de actul constitutiv, sub sanctiunea pierderii exercitiului dreptului de vot in acea adunare. Procurile vor fi retinute de societate, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal.*
(4) Abrogat.*
(5) Membrii consiliului de administratie, directorii, respectiv membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, ori functionarii societatii nu ii pot reprezenta pe actionari, sub sanctiunea nulitatii hotararii, daca, fara votul acestora, nu s-ar fi obtinut majoritatea ceruta.*
*Alineatele (1), (2), (3) si (5) au fost modificate prin art. I pct. 68 din Legea nr. 441/2006.

Deci puneti-le legea sub nas, si amenintati cu judecata. X-(
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
kappauser, utilizator
actul constitutiv exprima vointa de asociere a partilor si bineinteles atesta conditiile si limitele asocierii.
Hotararile AGA pot fi atacate in justitie in 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, insa hot. AGA luate in limitele legii sau actului constitutiv sunt obligatorii chiar ptr act. care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunarea generala a asociatilor D.ROXANA D.ROXANA As dori sa ma documetez in ceea ce priveste " Adunarea Generala a Asociatilor". Am nevoie de informatii cat mai complete si precise. Multumesc. (vezi toată discuția)
Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din sa in srl? ddorel_58 ddorel_58 Buna tuturor, Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)