Am urmatoarea nelamurire in urma depunerii dosarului:
Sotia a lucrat in baza CIM 5 ani ( 2005 - AUGUST.2010 ). Ultimul an a fost un contract pe perioada determinata, incheiat la termen si neprelungit de angajator datorita sarcinii.
In acelasi timp a fost si PFA si a platit CASS 5.5%(2008 - DEC 2010) + 0.85% indemnizatia de concediu medical pentru perioada IUNIE-DEC 2010.
La 01.11.2010 a intrat in concediu prenatal.
OUG 158/2005 spune asa:
"Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii. "
In interpretarea data de mine : Baza de calcul este media veniturilor pe ultimele 6 luni = CIM ( Mai - August) + PFA (Iunie - Oct).
Cei de la Casa de sanatate sustin ca se ia in calcul doar venitul de pe PFA. Este corect?
1. Parerea mea este ca dvs. aveti dreptate.
2. Solicitati celor de la Casa de Asigurari de Sanatate sa va arate si baza legala a raspunsului lor asa cum dvs. v-ati argumentat punctul de vedere cu texte de lege.
3. Ar fi bine sa faceti aceasta solicitare in scris, prin posta, cu confirmare de primire, pentru a avea si un raspuns in scris de la ei.
4. Incercati aceeasi intrebare si la CNAS.