avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale deducere cheltuieli sediu social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

deducere cheltuieli sediu social

:(
buna seara - va rog foarte mult daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat
am o soc comerciala care are sediul social acasa la asociatul unic (nu este el proprietar acolo)
firma a incheiat un contract de comodat cu proprietarul, dar fara a spcefica mai nimica in el
intrebarea mea este dak pot deduce cheltuielile cu utilitatile pe numele proprietarului - sociaetatea nu a incheiat nici un fel de contract cu furnizorii de utilitati
multumesc mult de tot
Cel mai recent răspuns: adydeni , utilizator 15:48, 20 Noiembrie 2008
imago_expert a scris:

Daca contractul de comodat prevede suportarea cheltuielilor de catre SC, atunci cheltuielile respective pot fi deduse. Nu poate fi insa inregistrat si recuperat TVA-ul aferent acestor facturi.


Aici tind sa dau intaietate parerii contabilului... prietenii stiu de ce. (de la fisc).
DAR, suportarea cheltuielilor de folosinta (de intretinere) este o obligatie lgala a comodatarului, chiar daca ea nu e ca atare mentionata in contract. Insa redactarea art 1569 c. civ. nu e chiar pe intelesul oricui: "Comodatarul facand speze necesare la uzul lucrului imprumutat nu poate sa le repete". (adica cheltuieli de folosinta a caror restituire nu poate sa le ceara de la comodant).
Chetuielile de folosinta sunt acesoriul folosintei, daca nu s-a stipulat contrariul. Adicatelea e exact pe dos. Daca nu am stipulat nimic in contract se intelege ca cel ce suporta cheltuielile este COMODATARUL.
Dar ca sa fie si pe intelesul "prietenilor" de mai sus, faceti un act aditional la contract si scrieti-le si lor negru pe alb.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2008
romascanu, moderator
Comodatul intotdeauna a ridicat multe comentarii, presupuneri, etc.
In primul si in primul rand, contractul de comodat trebuie sa contina clauza expresa cu privire la suportarea de catre comodatar a cheltuielilor (apa, electricitate, cablu TV, telefon, asociatie etc.) iar comodantul sa beneficieze de suportarea de catre comodatar a cheltuielilor.

E bine precizat si citat acel paragraf din 573/2003 cu privire la cota de imobil ce se afla in folosinta gratuita a societatii. Insa, daca e incheiat un comodat in care obiectul e "transmiterea folosintei gratuite a imobilului situat in ....... inscris in CF nr. .... compus din .............", nu mai vad care sa fie problema. CHELTUIELILE SUNT DEDUCTIBILE !!

Cireasa de pe tort: sediul social lucrativ si uite asa, la un control fiscal se prezinta certificatul constatator ORC cu privire la sediu si ...... s-a incheiat discutia.


In privinta TVA-ului am si eu ceva dubii, insa dupa in seminar national cu expertii contabili care a avut loc acum o saptamana si a avut ca tema si COMODATUL, semnalele sunt pozitive, in sensul TVA-ul ca se deduce separat.
filipoiu a scris:

Normele metodologice din codul fiscal mentioneaza ca, in cazul in care sediul unui contribuabil se afla in locuinta proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului sunt deductibile in limita determinata pe baza raportului dintre suprafata pusa la dispozitie contribuabilului, mentionata in contractul incheiat intre parti, si suprafata totala a locuintei. Contribuabilul va justifica cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului cu documente legale, respectiv, contractele incheiate cu furnizorii de utilitat



cel mai bun raspuns...intr-adevar
am si eu o intrebare legata de acest subiect:la o firma cu sediul social intr-o localitate X si punct de lucru in alta localitate a aceluiasi judet Y se poate deduce cheltuielile cu utilitatile pentru punctul de lucru. Mentionez ca initial sediul social a fost in loc.Y, apoi s-a mutat in loc.X. Pentru sediul social initial a fost intocmit un contract de comodat intre SC si persoana fizica cu specificatia ca SC va suporta cheltuiala cu utilitatile si intretinere. Pentru noul sediu exista un contract intre SC si persoana fizica, dar fara a se specifica cheltuiala cu utilitatile. Este corect sa pot deconta facturile referitoare la utilitati pentru punctul de lucru? :(
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturi prin firma ypo ypo Avem un srl. cu doi asociati :sot-sotie,sediul firmei este apartamentul in care locuim si pe care suntem proprietari 50%sotul,50%sotia,nu am depus contract de ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma: inregistrarea facturilor de utilitati daca spatiul este inchiriat ElenaComanescu ElenaComanescu Buna sera, Am si eu rugamintea sa imi spuneti cum se procedeaza cu facturile de utilitati daca noi am inchiriat un spatiu cu contract si facturile de ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)